Scriptie Kunstgeschiedenis
Een Bachelorscriptie Geschiedenis of een Masterscriptie Geschiedenis met een (kunst)historisch onderwerp moet voldoen aan bepaalde eisen. Deze eisen gelden niet of minder voor andere scripties. De aanpak van een scriptie kunstgeschiedenis is bijna altijd kwalitatief van aard en bij een historisch onderwerp moet je vaak ook oude literatuur gebruiken.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Methoden en bronnen scriptie kunstgeschiedenis
Je scriptie gaat altijd uit van een bepaalde hypothese of vraagstelling. Dit kan een vraag zijn die een bestudeerde historische bron oproept, of bijvoorbeeld een vraag zijn die je in de literatuur aantreft. In principe voegt jouw onderzoek iets toe dat nog niet bekend is. In alle gevallen zal je literatuur moeten bestuderen, databanken moeten raadplegen en vaak moet je originele bronnen opsporen en bestuderen. Daarom betekent dit soms dat je kennis moet hebben of verwerven van archiefonderzoek, oud schrift moet kunnen lezen en inzichten uit andere vakgebieden moet toepassen (denk bijvoorbeeld aan zulke uiteenlopende zaken als de bestudering van het gedrukte boek, het plaatsen van een kunstwerk in de beeldtraditie of genealogisch onderzoek). Je kunt al snel het gevoel krijgen door de bomen het bos niet meer te zien bij het schrijven van je scriptie kunstgeschiedenis. Er is vaak meer gepubliceerd over een bepaald onderwerp dan je in de tijd die je voor je scriptie hebt, kunt bestuderen en verwerken. De belangrijkste vragen zijn dus: ‘Hoe baken je je historisch onderwerp af’? Of ‘Welke bronnen gebruik je wel, welke niet’?.
Tips over methoden en bronnen
- Maak altijd een goed onderscheid tussen bronteksten en literatuur (dus primaire of secundaire bronnen);
- Maak gebruik van data- en beeldbanken. Voor schilderijen, tekeningen, foto’s en prenten is er bijvoorbeeld de omvangrijke beelddocumentatie van het RKD in Den Haag (rkd.nl/Databases/RKDimages);
- Vaak hoef je een archief niet te bezoeken en kun je online oude handgeschreven bronnen raadplegen;
- Veel oude literatuur is integraal te vinden op google.books. Verwijs bij gebruik echter naar de gepubliceerde bron en niet naar google.books.
Wil je meer tips over het vinden van geschikte literatuur? Bekijk dan onze blog.
Stijl en structuur van je scriptie kunstgeschiedenis
Je scriptie is bijna altijd een betoog, een redenering op basis van gevonden argumenten (bronnen), waarmee de historische werkelijkheid reconstrueren het doel is. Het uiteindelijke doel is om je lezer (je begeleider van de opleiding) te overtuigen. Dit stelt eisen aan bijvoorbeeld zaken als: woordkeuze, structuur, het kiezen van literatuur en bronnen en het verwijzen daarnaar, het verwoorden van vroegere inzichten en de actuele historische discussie met betrekking tot je onderwerp.
Tips over stijl en structuur
- Maak gebruik van P. de Buck e.a., Zoeken en schrijven. Handleiding bij het maken van een historisch werkstuk
- Ga nooit af op een citaat van een ander. Controleer het oorspronkelijke citaat of geef aan bij wie je het citaat gevonden hebt. Bovendien zijn ongemerkte fouten van een ander overnemen een grote valkuil.
- Suggereer nooit de historische werkelijkheid te kennen. Je was er niet bij en kent de omstandigheden en motieven onvoldoende. Uiting geven aan de juiste mate van twijfel is nooit een zwaktebod.
- Neem contact op met auteurs die over je onderwerp gepubliceerd hebben. Meestal krijg je antwoord als je een gerichte vraag stelt. Ga na of je zo’n antwoord kunt verwerken als bron in je scriptie.
Wil je nog meer tips lezen over stijl en structuur? Lees dan deze blog.
Begeleiding bij scriptie kunstgeschiedenis
Gespecialiseerde begeleiders bij ScriptieMaster kunnen je vragen beantwoorden over je scriptie kunstgeschiedenis. Bekijk de profielen van onze begeleiders en schrijf je in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we jouw vragen over zaken als methode, bronnen en stijl kunnen bespreken.
Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!
Minder collegegeld
Met onze begeleiding studeer je op tijd af en betaal je dus minder collegegeld.
Eerder salaris
Met jouw diploma op zak ben jij klaar voor een baan, dat betekent eerder salaris.
Ontwikkel jezelf
Door persoonlijke begeleiding ontwikkel je jouw zwakkere punten.
Goed op je CV
Met een goed resultaat heb je een mooi visitekaartje voor op de arbeidsmarkt