Welke verschillende verdelingen zijn er?

Tijdens het schrijven van je scriptie komt je vaker termen tegen die veel op elkaar lijken, die ook qua toepassing weinig van elkaar verschillen. Een van deze termen is de verdeling. Om het voor jou eenvoudiger te maken geef ik jou, in de blog van deze week, een overzicht van de drie verschillende verdelingen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

verschillende-verschillende verdelingen standaardfout blog afbeeldingv erdelingen-standaardfout

De populatieverdeling

In de populatieverdeling zijn de gegevens van de gehele populatie weergeven. Het gemiddelde van de populatieverdeling is dan ook het ware gemiddelde. Helaas is het vrijwel onmogelijk om voor je scriptie de gehele populatie te interviewen. Daarom is het ware gemiddelde bijna altijd onbekend.

De steekproefverdeling

In veel gevallen zal je bij het uitvoeren van jouw onderzoek één steekproef trekken. Als dit het geval is kan je jouw onderzoeksresultaten weergeven in een steekproefverdeling. Wanneer de gegevens normaal verdeeld zijn is het mogelijk om het gemiddelde en de standaarddeviatie te berekenen. Hoe je dit doet is in een vorige blog beschreven. Het gemiddelde en de standaarddeviatie van een steekproef wijken altijd af van de waarden van de populatieverdeling, en zijn dus minder betrouwbaar. Dat de waarden afwijken komt doordat het aantal onderzoekseenheden lager is dan de totale populatie. Hierdoor is de invloed van outliers groter.

De steekproevenverdeling

Als je de betrouwbaarheid van je onderzoek wil vergroten kan je jouw onderzoek herhalen. In dit geval kan je de gemiddelde waarde van elke steekproef weergeven in een steekproevenverdeling. Hoewel de uitkomst van elke steekproef verschilt, is de invloed van outliers lager omdat de gemiddelden gebruikt worden. Wanneer er meerdere steekproeven getrokken worden, zal het waargenomen gemiddelde dichterbij het werkelijke gemiddelde liggen. Een tweede voordeel van de steekproevenverdeling is dat deze altijd normaal verdeeld is. Voor een steekproevenverdeling bereken je echter de standaardfout in plaats van de standaarddeviatie. Met de standaardfout kan je dezelfde conclusie trekken als met de standaarddeviatie. De berekening van de standaardfout is echter wel anders, en is hiernaast geïllustreerd.

Het nut van de standaardfout

Wanneer het gemiddelde een proportie is, wordt de eerste berekening uit het voorbeeld gebruikt. De tweede berekening wordt gebruik wanneer het gemiddelde een absoluut getal is. In de blog van volgende week bespreek ik het betrouwbaarheidsinterval. Om dit te kunnen berekenen heb je de standaardfout nodig. Als je het betrouwbaarheidsinterval hebt berekend wordt de essentie van de standaardfout duidelijk.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *