Validiteit en betrouwbaarheid van kwalitatief onderzoek

Toen ik zelf koos voor kwalitatief onderzoek bij het schrijven van mijn scriptie was ik vooral blij dat ik geen data hoefde te analyseren en geen SPSS hoefde te gebruiken. Maar, toen ik mijn onderzoeksvragen ging formuleren kwam ik erachter dat het waarborgen van validiteit en betrouwbaarheid bij kwalitatief onderzoek gecompliceerder kan zijn dan bij kwantitatief onderzoek. Want eenduidigheid in de grootte van het steekproefkader ontbreekt, en de maatstaven zijn in het algemeen vager. In de blog van deze week geef ik je vijf handvatten zodat jouw onderzoeksresultaten valide en betrouwbaar zullen zijn.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

validiteit kwalitatief onderzoek blog afbeelding

1. Validiteit van het steekproefkader

Ten eerste is het van belang dat het steekproefkader de juiste grootte heeft. In veel gevallen betekent dit vooral dat de onderzoeker moet oppassen dat er niet te weinig respondenten geïnterviewd worden. Wetenschappers verschillen van mening over de perfecte grootte van een steekproefkader, dat ook weer verschilt per onderzoek. gemiddeld moet het steekproefkader bij kwalitatief onderzoek uit 12 tot 30 respondenten bestaan. Doorgaan tot verzadiging (saturation) optreedt is een handige manier om te bepalen hoeveel respondenten jij moet interviewen. Je stopt simpelweg met interviewen wanneer de interviews geen nieuwe onderzoeksresultaten of inzichten opleveren. met als minimale eis dat je 12 respondenten interviewt.

2. Het waarborgen van objectiviteit

De onderzoeker moet zorgen dat zijn persoonlijke mening de validiteit van de onderzoeksresultaten niet negatief beïnvloed. De eerste stap is het evalueren of de onderzoeker wel in staat is om objectief te blijven tijdens het gehele onderzoeksproces. Waar mogelijk zal de onderzoeker dan voorzorgsmaatregelen moeten nemen. De tweede stap is het neutraal formuleren van vragen. Zorg dat de vragen die je aan de respondenten stelt geen oordeel bevatten. Tijdens het interviewen moet de onderzoeker de respondenten niet de gewenste onderzoeksresultaten in de mond leggen.

3. De betrouwbaarheid van je onderzoeksresultaten

De betrouwbaarheid van je onderzoeksresultaten kun je waarborgen door het onderzoeksproces te rapporteren en tegelijkertijd te evalueren. Tijdens het schrijven van mijn onderzoek deed ik dit onder andere na afloop van het transcriberen en coderen van de onderzoeksresultaten. Wanneer je lang naar jezelf luistert, hoor je vanzelf vervelende stopwoordjes. Maar je hoort het ook wanneer je iemand had kunnen stimuleren om door te praten of wanneer je het antwoord van een respondent beïnvloedt. Het is van belang dat je gedurende het gehele onderzoeksproces kritisch bent en alles in staat stelt om jezelf als onderzoeker te verbeteren.

4. De overdraagbaarheid van jouw onderzoek

Stel jezelf de volgende vraag: kan een andere onderzoeker mijn onderzoek op een andere locatie uitvoeren? Dit dwingt jou ten eerste om de onderzoeksmethoden haarfijn te omschrijven, zodat je zeker weet dat jouw onderzoek voldoet aan de (wetenschappelijke) eisen. Daarnaast moet je op deze manier nadenken over zaken die jouw onderzoeksresultaten mogelijk beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn de locatie van de interviews, de volgorde waarop je de vragen stelt, het coderen van de antwoorden, enzovoorts.

5. Hoe geloofwaardig is jouw onderzoek?

Door jouw onderzoeksresultaten door andere leden van het onderzoeksteam te laten interpreteren, kun je de geloofwaardigheid hiervan testen.  Het is dan wenselijk dat zij de antwoorden van de respondenten op dezelfde manier interpreteren. Wanneer je een scriptie schrijft kan je vragen of je scriptiebegeleider of medestudenten dit wil doen. Toegewijde studenten starten soms een studiegroepje of onderzoeksteam. Zo kun je elkaar eens per week helpen met de problemen waar jullie allemaal tegenaan lopen.

Vind jij het moeilijk om een heldere onderzoeksvraag te formuleren? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken met redigeren of bij je data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *