Data invoeren in SPSS
Data invoeren in SPSS is niet erg moeilijk. Met wat uitleg en een paar tips weet je zeker dat je het op de correcte en meest efficiënte wijze doet.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
De kans is groot dat je jouw dataset direct in SPSS kunt importeren, zonder dat je data met de hand hoeft in te voeren. Dan is het wel zaak om te checken of de data en de variabelen op de juiste wijze geordend en gedefinieerd zijn. Ook daar helpt dit artikel jou mee. De SPSS data editor bestaat uit rijen en kolommen. Elke rij staat voor een entiteit (bv. een respondent of casus) en elke kolom voor een variabele. Ter illustratie een onderzoek naar het effect van verschillende typen supermarkten en typen schappen op het verkoopvolume (afbeelding onder). Elke rij in de data editor is hier een supermarkt (entiteit) en elke kolom is een variabele (type supermarkt, type schap). Voor elke supermarkt worden dus drie getallen ingevoerd. Hierbij is elk type supermarkt en elk type schap als een bepaald getal gelabeld. In de SPSS Data Viewer kun je voor elke variabele verschillende waarden labelen in de kolom Values. Een aantal voorbeelden: 0 = nee, 1 = ja; of 1 = helemaal niet mee eens, 2 = niet mee eens, 3 = neutraal, 4 = mee eens, 5 = helemaal mee eens; of 0 = man, 1 = vrouw. In dit laatste geval ziet SPSS dat welke rijen in de data man of vrouw zijn. Deze informatie kan gebruikt worden om verschillen tussen mannen en vrouwen aan te tonen, maar ook om de dataset op te splitsen om analyses te doen binnen subgroepen. Wanneer een cel in de data editor actief is dan kleurt deze geel en kun je data invoeren in of data verwijderen uit deze cel. Een snelle manier om data in te voeren is afwisselend getallen intypen met het keypad en naar de volgende cel bewegen met de pijltje van je toetsenbord. Een missing value kun je open laten (dan een punt staan in de betreffende cel) of je kunt er een zelf toegewezen getal voor invoeren. Voordat je data gaat invoeren dien je eerst de variabelen aan te maken (als je dit niet doet is dat geen ramp aangezien er dan automatisch een nieuwe variabele wordt aangemaakt die je later kunt bewerken). Vergeet ten slotte niet de data op te slaan. Dit gaat niet automatisch.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?
Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!















