Tabellen en grafieken voor categorische data

Wanneer je categorische data hebt deel je de response in categorieën in, waarvan je de frequentie of het percentage van elke categorie presenteert in tabellen of grafieken. We behandelen in dit artikelen een aantal veel gebuikte presentatievormen: samenvattende tabel, staafdiagram, taartdiagram en Pareto diagram.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Samenvattende tabel

De samenvattende tabel (ook wel ‘summary table’ genoemd) geeft frequentie, hoeveelheid of percentage van items in een set van categorieën weer, zodat je de verschillen tussen categorieën kunt zien. In de linker kolom staan de categorieën en in de rechterkolom de frequenties, hoeveelheden of percentages. Onderstaande tabel geeft de percentages van verschillende ‘primaire factoren in online koopbeslissingen’ weer.

Staafdiagram

In een staafdiagram wordt elke categorie weergegeven door een staaf, waarbij de lengte van de staaf frequentie, hoeveelheid of percentage representeert. In feite is dit een visuele weergave van de samenvattende tabel.

Taartdiagram

Een taartdiagram bestaat uit een cirkel die in stukken wordt verdeeld die de categorieën weergeven. Het voordeel van een taartdiagram is dat een verdeling helder weergegeven kan worden, waarbij het een voorwaarde is dat respons slecht in één categorie kan voorkomen (dus bijv. geen vragen met meerdere antwoordmogelijkheden).

Pareto diagram

In een Pareto diagram is de gecategoriseerde response geplot in een aflopende volgorde op basis van frequenties, gecombineerd met een cumulatieve percentagelijn die langs de grafiek loopt. Van het Pareto principe is sprake wanneer de meerderheid van de items in een dataset slechts een klein deel van de totale respons is, terwijl de minderheid van de items juist een groot deel van de totale respons inneemt.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!