Inferentiële statistiek

Inferentiële statistiek gebruikt steekproefdata om conclusies te trekken over een gehele populatie. Deze conclusies zijn statistische proposities. Dit wordt veelal gekoppeld aan een uitspraak over de statistische onzekerheid.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Inferentiële statistiek gebruikt steekproefdata om conclusies te trekken over een gehele populatie. Deze conclusies zijn statistische proposities. Dit wordt veelal gekoppeld aan een uitspraak over de statistische onzekerheid. Een aantal voorbeelden van inferentiële statistiek, oftewel mogelijk inferenties, zijn:

  • Puntschatter (8% van de beroepsbevolking is werkloos)
  • Betrouwbaarheidsinterval (met 95% zekerheid valt te stellen dat de beroepsbevolking voor 8% werkloos is)
  • Uitspraak (accepteren of verwerpen) van een statistische hypothese (de hypothese dat minder dan 7% van de bevolking werkloos is, wordt verworpen)
  • In groepen clusteren of classificeren van datapunten (werklozen zijn te classificeren in drie groepen op basis van de lengte van hun werkloosheid)
 

Waar beschrijvende statistiek een rechttoe-rechtaan beschrijving is van statistische feiten, gaat inferentiële statistiek dus een stap verder door verbanden te leggen tussen feiten en op basis hiervan uitspraken te doen over een gehele populatie. Voor de meer complexere vormen van inferentiële statistiek worden statistische modellen gebruikt.  

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!