Selecteer en manage je scriptiebegeleider

Jouw scriptiebegeleider kan van grote invloed zijn op de voortgang van jouw afstudeerproces en scriptiecijfer. Het proactief selecteren en managen van jouw scriptiebegeleider kan jouw plezier in het afstuderen vergroten.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Jouw scriptiebegeleider kan van grote invloed zijn op de voortgang van jouw afstudeerproces en scriptiecijfer. Het proactief selecteren en managen van jouw scriptiebegeleider kan jouw plezier in het afstuderen vergroten (of in ieder geval veel narigheid voorkomen) en ervoor zorgen dat je sneller afstudeert met een hoger cijfer. Vijf aandachtspunten hierbij zijn: (1) denk vooruit: wees er op tijd bij, (2) laat een goede indruk achter, (3) zorg voor een persoonlijke match, (4) zorg voor een inhoudelijke match en (5) haal zoveel mogelijk uit contactmomenten.

1. Denk vooruit: Wees er op tijd bij

Door in een vroeg stadium docenten te benaderen die jij prettig vindt in de omgang en die zich bezighouden met onderwerpen die jij interessant vindt, vergroot je de kans dat je een voor jou geschikte scriptiebegeleider vindt. Proactiviteit en vooruit denken is cruciaal hier. Ten eerste ben je dan jouw studiegenoten voor – iedere docent kan maar een beperkt aantal studenten begeleiden – en bovendien maak je hierdoor een goede indruk op de docent.

2. Laat een goede indruk achter

Het klinkt als een cliché, maar het achterlaten van een goede indruk is van groot belang om een prettige relatie met jouw scriptiebegeleider te onderhouden en kan (onbewust) zelfs leiden tot een hoger cijfer. Om een goede indruk te maken is het van belang om je goed voor te bereiden op gesprekken en verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te tonen. Dit laatste doe je bijvoorbeeld door zelf dingen uit te proberen of een voorstel te doen voordat je om hulp vraagt. Zodoende bouw je credibility op door te laten zien dat jij je ervan bewust bent dat jij – en niemand anders – verantwoordelijk is voor jouw eindcijfer. Wanneer je ambities hebt om een hoog cijfer te halen, bijvoorbeeld minimaal een acht, communiceer dit dan in een vroeg stadium aan je begeleider. Dit laat niet alleen een goede indruk achter, maar werkt bovendien motiverend voor jezelf en zet de scriptiebegeleider ertoe aan om feedback te geven die gericht is op het halen van dit cijfer.

3. Zorg voor een persoonlijke match

Op het aspect persoonlijkheid is een goede begeleider iemand die voor jou prettig is in de omgang en jou motiveert (of in ieder geval niet demotiveert). Dit uit zich bijvoorbeeld in het snel antwoord geven op email, het houden aan afspraken, het schenken van voldoende aandacht, het geven van opbouwende kritiek waarmee je meteen aan de slag kunt of waar jij je dan ook prettig bij voelt. Wanneer je dit niet goed kunt inschatten kun je een rondvraag doen onder studenten die jouw beoogde scriptiebegeleider als docent of als scriptiebegeleider hebben meegemaakt.

4. Zorg voor een inhoudelijke match

Ook een inhoudelijke match is van belang. Dit is in de praktijk helaas zeker niet vanzelfsprekend, bijvoorbeeld door tekorten aan docenten (op bepaalde onderwerpen) en/of populariteit van bepaalde onderwerpen, waardoor docenten van minder populaire onderwerpen studenten begeleiden buiten hun kernexpertise. Dit geeft weer aan dat het essentieel is om er op tijd bij te zijn. Inhoudelijke aansluiting vinden bij een docent kan ervoor zorgen dat diegene net iets meer energie besteed in jouw begeleiding, simpelweg omdat hij of zij meer van het onderwerp weet, het interessant vindt en jullie er wellicht een publicatie uit kunnen halen. Bij een goede inhoudelijke match is de kans groot dat de docent je op weg helpt met de belangrijkste literatuur of inhoudelijke suggesties geeft zoals een passende invalshoek of een relevante probleemstelling.

5. Haal zoveel mogelijk uit contactmomenten

Haal zoveel mogelijk uit de onderlinge contactmomenten met je scriptiebegeleider door van te voren (al is het alleen voor jezelf) een agenda op te stellen en nooit genoegen te nemen met vage feedback of potentiële miscommunicatie door waar nodig goed door te vragen en om bevestiging te vragen. Vraag indien nodig, bijvoorbeeld bij een gebrek aan helderheid over de kwaliteit van bepaalde stukken van je scriptie, telkens expliciet naar commitment voor de stukken die je voorlegt, zodat jouw scriptiebegeleider uiteindelijk geen stukken afkeurt waarvan je dacht dat deze in een eerder stadium al waren goedgekeurd. Vraag ten slotte een paar weken voor het afronden van je scriptie naar commitment voor je beoogde eindcijfer, zodat je weet waar je aan toe bent en jouw cijfer geen grote verrassing is. Er zijn genoeg studenten die ‘blind’ hun scriptie inleveren en tot hun grote verrassing een onvoldoende halen. De meeste scriptiebegeleiders zijn niet te beroerd om aan te geven – wanneer je hier naar vraagt – welk cijfer jouw scriptie waard is of wat je nog dient te doen om een bepaald cijfer te halen.

Kortom, als je sneller wilt afstuderen dan ben je proactief, laat je jezelf van je beste kant zien en zorg je voor heldere communicatie! Succes!

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *