Secundaire data ondergeschoven kindje?

Secundaire data is data die door iemand anders dan de gebruiker ervan is verzameld. Voorbeelden van secundaire data zijn (onderzoeks)rapporten, boeken, notities, beleidsstukken, jaarverslagen, databases (bijvoorbeeld van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Kamer van Koophandel of een marketingonderzoeksbureau), wetenschappelijke literatuur of vakbladen. Omdat secundaire data niet specifiek is verzameld voor het onderzoek waar het voor wordt gebruikt, wordt het vaak als ‘inferieur’ beschouwd in vergelijking met primaire data. Dit ligt echter een stuk gecompliceerder. Secundaire data kent zowel voor- als nadelen en kan enorm waardevol zijn voor bepaalde onderzoeksdoelen. De voor- en nadelen op een rijtje.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Voordelen secundaire data

Het vereist minder middelen: vele onderzoekers gebruiken secundaire data omdat hiermee enorm veel geld en tijd bespaard kan worden. Hierdoor kun je met beperkte middelen relatief grote datasets analyseren, bijvoorbeeld vrij toegankelijke data van overheidsinstellingen. Omdat de data toch al verzameld is heb je ook meer tijd om na te denken over relevante probleemstellingen en belangrijke onderwerpen. Hierdoor heb je ook meer tijd voor het analyseren van de data.

Discreet: omdat de data reeds verzameld is, hoef je niet het onderzoeksobject (een of meerdere personen, een organisatie) ‘lastig te vallen’. Zo kun je discreet te werk gaan en gevoelige situaties voorkomen.

Longitudinaal onderzoek wordt opeens haalbaar: voor vele onderzoeksprojecten (bijvoorbeeld bij een afstudeeronderzoek) is het niet haalbaar om longitudinale data (data over een langere periode, met meerdere meetmomenten) te verzamelen. In dit geval biedt secundaire data de enige mogelijkheid om historische data te verzamelen en zodoende bijvoorbeeld een ontwikkeling- of veranderingsproces te analyseren.

Kan vergelijkende en contextuele data bieden: het vergelijken van data die je zelf hebt verzameld (primaire data) met secundaire data is een manier om de betrouwbaarheid van jouw bronnen te controleren (dit is een vorm van data-triangulatie, een strategie waarmee je de betrouwbaarheid van jouw data kunt verhogen door verschillende type bronnen of typen onderzoek te gebruiken).

Kan leiden tot onvoorziene ontdekkingen: het her-analyseren van secundaire data kan leiden tot onvoorziene ontdekkingen. Veel beroemde ontdekkingen waren een (aangename) toevalstreffer (ook wel serendipiteit genoemd). Zo is de Post-it note van 3M ontekt door doordat een wetenschapper die een sterke lijm wilde ontwikkelen juist een zeer zwakke lijm ‘ontdekte’.

Permanente data: secundaire data heeft vaak een permanent karakter en is ook vaak publiek toegankelijk, waardoor er meer openbare controle mogelijk is en er minder snel mee gesjoemeld zal zijn.

Nadelen secundaire data

Is verzameld voor een doel dat niet bij jouw behoefte past: de meeste secundaire data is (zoals voor een specifiek rapport of een database) voor een specifiek onderzoeksdoel verzameld. De kans bestaat natuurlijk dat er geen secundaire data beschikbaar is die exact past bij jouw behoefte.

Toegang problematisch of kostbaar: met name wanneer data is verzameld voor commerciële redenen (en een concurrentievoordeel biedt) kan toegang moeilijk of kostbaar. Ook kan het openbaar maken van bepaalde data gevoelig liggen bij personen die hier belangen bij hebben.

Samenvoegingen en definities kunnen ongepast zijn: hoewel secundaire data het voordeel kan hebben dat je verschillende databronnen relatief goedkoop en snel met elkaar kunt combineren, dienen deze bronnen natuurlijk wel van dezelfde aard te zijn. Wanneer de data voor verschillende doeleinden is verzameld bestaat de kans dat constructen en variabelen op verschillende wijzen zijn geoperationaliseerd en verschillende definities van dezelfde begrippen zijn toegepast. In dat geval kun je geen geldige uitspraken hierover doen, omdat er sprake is van verschillende betekenissen.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *