Inleiding

De inleiding kun je zien als de lancering van je scriptie. Na het lezen van de inleiding moet het voor de lezer duidelijk zijn waar de scriptie over gaat, wat de probleemstelling is en waarom deze relevant is.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De inleiding kun je zien als de lancering van je scriptie. Na het lezen van de inleiding moet het voor de lezer duidelijk zijn waar de scriptie over gaat, wat de probleemstelling is en waarom deze relevant is. De lezer moet aangespoord worden om verder te lezen en het moet voor hem of haar duidelijk zijn wat hij of zij kan verwachten. De inleiding wordt als laatste van alle inhoudelijke hoofdstukken geschreven, omdat de inhoud hiervan afhankelijk is van de andere hoofdstukken.

Doorgaans bevat de inleiding van een scriptie de volgende paragrafen:

  • Aanleiding: achtergrond van de te behandelen problematiek, welke ook de praktische relevantie (voor bepaalde individuen, organisaties of maatschappij) vormt.
  • Huidige literatuur en hiaten: korte beschrijving van bevindingen huidige literatuur en hiaten hierin (alleen bij wetenschappelijke scripties).
  • Probleemstelling en deelvragen: formulering probleemstelling en deelvragen op basis van beschreven hiaat in literatuur.
  • Doel en aanpak: korte omschrijving van doel van het onderzoek en de wijze waarop dit onderzocht is.
  • Bijdrage: omschrijving van wat jouw onderzoek toevoegt aan huidige literatuur en/of de praktijk (alleen bij wetenschappelijke scripties).
  • Leeswijzer: opsomming van de hoofdstukken en wat hierin is behandeld.
 

Voor de overzichtelijkheid kun je ervoor kiezen om elke paragraaf een kop te geven. In wetenschappelijke scriptie of papers worden deze kopjes vaak achterwege gelaten om het stuk compact te houden. In plaats daarvan worden witregels gebruikt.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *