Scriptie planning en overzicht

Omdat er aan het begin van je scriptie door de universiteit of de hogeschool niet altijd een concrete planning wordt aangereikt, is het belangrijk dat je zelf een goede planning maakt en overzicht houdt. Hieronder vind je een aantal praktische handreikingen om ervoor te zorgen dat je een haalbare planning maakt en overzicht houdt in je werkzaamheden.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Plan globaal, vul later gedetailleerd in

Een veel gemaakte fout is direct een te gedetailleerde planning te willen maken. Een schrijven van een gemiddelde scriptie duurt ten minste drie maanden en het is in de praktijk niet mogelijk om voor zo’n lange tijd vooruit te plannen. Daarom kan je beter plannen in fases. Houd hierbij rekening met de structuur van je scriptie en met je onderzoeksopzet. Hieruit blijkt namelijk welke volgorde je aanhoudt in de verschillende onderdelen van je scriptie. Je kunt nu een globale planning maken waarin je aangeeft welke onderdelen je in welke weken doet. Maak echter nog geen dag tot- dag planning binnen deze weken, dat doe je op een later moment. Zodra je jouw globale planning hebt gemaakt, maak je vervolgens voor de eerste fase van je scriptie een gedetailleerde planning. Zorg ervoor dat deze fase niet te lang is en dat je aan het einde van deze fase ook echt een deel van je scriptie hebt afgerond. Een goed voorbeeld voor een fase van je scriptie is het beantwoorden van een deelvraag. Een richtlijn voor de lengte van een scriptiefase is maximaal een week.

Houd rekening met je begeleider

Maak aan het begin van je scriptietraject altijd duidelijke afspraken met je begeleider. Vraag bijvoorbeeld of hij kan aangeven binnen hoeveel tijd hij normaal gesproken een reactie geeft op de stukken die je gaat opsturen. Hierdoor weet je hoeveel tijd je ongeveer kunt inplannen voor het wachten op de feedback. Op deze manier voorkom je dat je lange tijd zit te wachten op feedback terwijl je eigenlijk verder wilt gaan met je scriptie. Vraag ook altijd of je begeleider een vakantie gepland heeft staan in de periode dat jij je scriptie schrijft zodat je hier rekening mee kunt houden in je planning. Door dit vooraf te vragen voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Plan ruimte in voor uitloop

In de praktijk lopen zaken altijd anders dan dat je vooraf wilde. Dit kan zorgen voor veel stress en het gevoel dat je altijd achterloopt op je planning. Om dit te voorkomen, kan je het beste vooraf al ruimte maken in je planning voor periodieke uitloop. Dit hoeft niet heel veel te zijn, maar een uitloop van bijvoorbeeld drie dagen op een periode van een maand is helemaal niet gek. Doordat je weet dat je de ruimte hebt voor deze uitloop, ervaar je jouw planning als minder stressvol. Je hebt niet het gevoel dat je achter de feiten aanloopt maar je krijgt juist het gevoel dat je controle houdt over je scriptietraject.

Werk van groot naar klein

Het schrijven van een scriptie bevat een aantal lastigere onderdelen, stukken waar je echt over moet nadenken. Een voorbeeld hiervan is het opstellen van een goede probleemstelling die centraal staat in je scriptie. Omdat dit een moeilijk onderdeel is, is de verleiding ook erg groot om je in het begin te richten op andere zaken die ook van belang lijken te zijn. Denk hierbij aan het alvast beantwoorden van een deelvraag die je denkt te gaan gebruiken, het alvast schrijven van je inleiding of een stuk van je literatuuronderzoek al op papier zetten. Dit is echter één van de grootste valkuilen van je scriptietraject en het kan enorm contraproductief werken. Zolang je nog geen zekerheid hebt over de belangrijkste punten van je scriptie, kan je absoluut nog niet verder werken met de details. Zorg ervoor dat je op dit gebied altijd je planning aanhoudt die voortvloeit uit de opgestelde structuur. Zo voorkom je dat je een groot deel van je werk later weer opnieuw kunt doen omdat je bijvoorbeeld je probleemstelling weer hebt aangepast.

Tip: “Werk in fases, van groot naar klein. Zie een scriptie niet als één product maar als een serie verschillende deelproducten die je in de juiste volgorde moet afwerken.”

Maak back-ups

Deze tip is misschien wel de simpelste uit het hele boek maar ook de tip die je het meeste tijd kan besparen. Zorg er altijd voor dat je een goede back-up hebt en dat je scriptie op minstens twee verschillende locaties is opgeslagen. Dit kan je al bereiken met een simpele USB-stick die voor een paar euro bij elke kantoorboekhandel of computerzaak te koop is. Maak niet alleen een back-up van je scriptie zelf, maar ook van de artikelen die je opgezocht hebt en andere aantekeningen. Zorg ervoor dat je ten minste eens per week, maar het liefst na elke drukke scriptiedag, een back-up maakt. Een laatste tip hierbij is om te werken met versies. Wanneer je elke versie een apart volgnummer geeft, heb je altijd oudere versies van je scriptie nog bij de hand. Heb je een paar weken geleden besloten om een alinea uit je scriptie te verwijderen en wil je deze toch weer terug? Dan scheelt het je veel moeite als je deze uit een oude versie van je scriptie kunt halen.

Tijdsplanning

Een goed geschreven scriptie wekt de indruk dat een onderzoek lineair uitgevoerd is. In werkelijkheid is onderzoek doen een proces waarbij je steeds vooruit kijkt en weer teruggrijpt naar eerder uitgevoerde onderdelen. Als je bezig bent je met het afbakenen van je onderzoek aan hand van de literatuur, is het heel goed mogelijk om alvast notities te maken voor het theoretisch kader. En het analyseren van de resultaten gaat vaak gepaard met alvast opschrijven van de belangrijkste resultaten of bedenken welke figuren gebruikt kunnen worden.

Onderstaand figuur en de bijbehorende tabel moeten een indruk geven van welke onderdelen wanneer worden uitgevoerd en hoeveel tijd ze in beslag zouden kunnen nemen. Hierbij gaan we uit van 26 weken om een scriptie te schrijven. De opzet houdt rekening met uitloop tijdens het onderzoeksproces. Afhankelijk van het soort onderzoek dat je uitvoert en hoe goed je in een bepaald onderdeel bent, kun je meer of minder tijd rekenen. Tevens zie je duidelijk dat het uitwerken van sommige onderdelen elkaar kan overlappen.
 
VoorbereidenLees de eisen aan de scriptie, eventuele handleidingen en andere relevante informatie
Stap 1Onderwerp kiezen en afbakenen aan hand van de actualiteiten, nieuwsmedia, wetenschappelijke literatuur of een vraag vanuit de praktijk
Stap 2Aanleiding, relevantie, onderzoeksdoel en onderzoeksvraag formuleren vanuit stap 1
Stap 3Onderzoeksvoorstel verder uitwerken
Stap 4Theoretisch kader schrijven aan hand van bestaande wetenschappelijke literatuur uit eigen en aanverwante vakgebieden
Stap 5Methodenhoofdstuk schrijven aan hand van eerder onderzoek naar soortgelijke thema’s en handboeken over onderzoeksmethoden en operationaliseren van de te verzamelen data
Stap 6Onderzoek uitvoeren en data verzamelen. Zorg voor een goede registratiemethode.
Stap 7Data analyseren op basis van gekozen methoden.
Stap 8Resultatenhoofdstuk schrijven. Begin met een algemeen overzicht van de data (beschrijving van de case, subjecten, objecten, etc). Schrijf vervolgens de belangrijkste, meest interessante en relevante resultaten op. Maak waar mogelijk gebruik van figuren om de tekst te illustreren en verhelderen.
Stap 9Conclusie, discussie en aanbevelingen schrijven. Overstijg de resultaten en vertel de lezer wat de kennis uit jouw onderzoek betekent voor de praktijk en het vakgebied.
Stap 10Samenvatting schrijven
Stap 11Eindredactie en printklaar maken
Scriptie planning en overzicht afbeelding - Planning bord

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!