Je scriptie combineren met je bijbaan

Het schrijven van een scriptie wordt door veel studenten en afgestudeerden beschreven als een hectische periode. Literatuurstudie doen, interviews afnemen, enquêtes verspreiden, data analyseren, conclusies trekken en ga zo maar door. Het lijkt een eindeloos proces.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Ga je bijna beginnen met afstuderen of ben je net begonnen? Als je geluk hebt, heb je een afstudeeropdracht gevonden waar je stagevergoeding voor krijgt. Is dit helaas niet het geval en heb je geen idee hoe je je studentenleven gaat bekostigen de komende maanden? Dan is een bijbaan wellicht een optie.

Of een bijbaan in jouw geval te combineren is met het schrijven van een scriptie hangt af van een aantal dingen:

Werkdruk binnen de opleiding

Ten eerste, wat wordt er verwacht vanuit je opleiding? Bij sommige opleidingen is het een vereiste om fulltime aan je scriptie te werken. Andere opleidingen zijn echter flexibeler en geven aan dat het mogelijk is om naast het schrijven een paar dagen mee te werken bij jouw stagebedrijf. Ga dus na welke eisen jouw opleiding stelt en weeg af of er ruimte is voor een bijbaan.

Zelfdiscipline

Het schrijven van een scriptie vergt heel veel zelfdiscipline en een goede planning. Vooral als je ervoor kiest om daarnaast een bijbaan te nemen is dit erg belangrijk. Stel, je werkt 3 dagen per week en hebt 4 dagen over voor je scriptie. Dan is het erg verleidelijk om bijvoorbeeld 2 dagen te gebruiken voor het inplannen van je sociale leven. Dit is geen probleem, als je maar met jezelf afspreekt dat je de overige 2 dagen gebruikt voor je scriptie. Ga na of jij deze zelfdiscipline hebt en of je je aan een planning kan houden. Zo niet? Misschien is een bijbaan naast je scriptie voor jou dan niet verstandig.

Hoeveel uur ga je werken

Er is een groot verschil tussen 3 dagen of 1 dag per week werken. Ben jij bang dat het bijhouden van een planning voor jou een probleem wordt maar wil je wel een bijbaan? Ga één dag werken! Je hebt zo meer ruimte voor het schrijven van je scriptie en je verdient wat extra geld. Het aantal uur dat je kunt werken is ook afhankelijk van het aantal dagen dat je aanwezig moet zijn op stage. Misschien loop je naast het schrijven je scriptie ook nog stage op de werkvloer. Er is dan weinig ruimte voor ook nog een bijbaan.

Is er in jouw schema ruimte voor een bijbaan en beschik je over voldoende zelfdiscipline? Dan is het hebben van een bijbaan naast het schrijven van je scriptie geen probleem! Een overzicht van allerlei leuke bijbanen voor studenten vind je op StudentJob.nl.

Om onnodige problemen en tijdsdruk rondom je scriptie te voorkomen is het handig om je werkgever op de hoogte te brengen van het feit dat jij bezig bent met je scriptie. Als de deadline nadert, is het dan iets makkelijker om bijvoorbeeld vrij te krijgen.

Dit artikel is geschreven door Vera Korenvaar, Online Marketeer bij StudentJob.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *