Onderzoeksvraag: is die van jou al duidelijk?

Een onderzoeksvraag geeft een omschrijving van datgene waar jij als onderzoeker informatie over wilt vergaren. Een onderzoek of een scriptie kan dan ook meerdere onderzoeksvragen bevatten. Het correct formuleren van de juiste onderzoeksvragen is dus belangrijk omdat het jouw onderzoek vorm zal geven. Helaas blijkt het toch vaak lastig om deze vragen op de juiste manier te formuleren. Het verschil tussen hoofdvragen, deelvragen, onderzoekvragen en probleemstellingen is namelijk lastig aan te wijzen. Zeker in de beginfase van jouw onderzoek. Na het lezen van deze blog kan jij aan de slag met het opstellen van correcte onderzoeksvragen!

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

onderzoeksvraag verduidelijken blog afbeelding

Onderzoeksvragen, wat is het nut?

Nadenken over onderzoeksvragen zorgt ervoor dat je helemaal teruggaat naar de basis van het onderwerp dat jij wilt gaat onderzoeken. Wanneer deze vragen niet duidelijk zijn geformuleerd, bestaat er een groot risico dat jouw onderzoek ongestructureerd zal zijn. Dit geldt voor alle soorten onderzoek. Of het nou om een essay of om jouw masterscriptie gaat. Wanneer onderzoeksvragen wel duidelijk zijn geeft dit veel houvast tijdens verschillende fases van jouw onderzoek. Zoals literatuurstudie, het opstellen van de vragenlijsten en de analyse van jouw onderzoekresultaten.

Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag?

Er zijn verschillende richtlijnen voor het juist formuleren van een goede onderzoeksvraag. De SMART-methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden. Door onderzoeksvragen SMART te formuleren zijn deze direct duidelijk voor alle betrokkenen en kan het gestelde doel eerder in praktijk worden gebracht. Er zijn verschillende soorten onderzoeksvragen. Bij het opstellen van deze vragen moet je jezelf afvragen wat hetgeen is dat je te weten wilt komt. Onderstaand geef ik vijf voorbeelden:

  • Voorspellend : Gebeurt x onder omstandigheden a en b?
  • Oorzaken en gevolgen: Is a het gevolg van b?
  • Evaluerend: Beschikt x over de geschetste kwaliteiten?
  • Beschrijvend: Wat veronderstelt x?
  • Ontwikkelen van vooruitgang: Hoe kan x zich verbeteren?

Onderzoeksvraag aanpassen

Het is lastig om direct aan het begin de onderzoeksvragen te formuleren die niet veranderen tijdens jouw onderzoek. Want wanneer je bijvoorbeeld nieuwe literatuur tegenkomt zal je geïnspireerd raken door andere onderzoeken. Het komt dan ook vaak voor dat mensen hun onderzoeksvragen aanpassen of enkele onderzoeksvragen toevoegen. Immers, als jij van mening bent dat een fundamenteel onderdeel in jouw onderzoek ontbreekt moet je dit toevoegen. Maar het levert in veel gevallen extra werk op. Ik heb mijn medestudenten weleens horen roepen:” Nu moet ik helemaal opnieuw beginnen.” Zorg daarom dat je de essentiële literatuur hebt gelezen voor het formuleren van je onderzoeksvragen. Wanneer je dan tot de conclusie komt dat je iets moet aanpassen, zullen dit hopelijk alleen kleine aanvullingen zijn.

Vind jij het moeilijk om een heldere onderzoeksvraag te formuleren? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken met redigeren of bij je data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!