Onderzoeksvraag: is die van jou al duidelijk?
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Onderzoeksvragen, wat is het nut?
Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag?
Er zijn verschillende richtlijnen voor het juist formuleren van een goede onderzoeksvraag. De SMART-methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden. Door onderzoeksvragen SMART te formuleren zijn deze direct duidelijk voor alle betrokkenen en kan het gestelde doel eerder in praktijk worden gebracht. Er zijn verschillende soorten onderzoeksvragen. Bij het opstellen van deze vragen moet je jezelf afvragen wat hetgeen is dat je te weten wilt komt. Onderstaand geef ik vijf voorbeelden:
- Voorspellend : Gebeurt x onder omstandigheden a en b?
- Oorzaken en gevolgen: Is a het gevolg van b?
- Evaluerend: Beschikt x over de geschetste kwaliteiten?
- Beschrijvend: Wat veronderstelt x?
- Ontwikkelen van vooruitgang: Hoe kan x zich verbeteren?
Onderzoeksvraag aanpassen
Het is lastig om direct aan het begin de onderzoeksvragen te formuleren die niet veranderen tijdens jouw onderzoek. Want wanneer je bijvoorbeeld nieuwe literatuur tegenkomt zal je geïnspireerd raken door andere onderzoeken. Het komt dan ook vaak voor dat mensen hun onderzoeksvragen aanpassen of enkele onderzoeksvragen toevoegen. Immers, als jij van mening bent dat een fundamenteel onderdeel in jouw onderzoek ontbreekt moet je dit toevoegen. Maar het levert in veel gevallen extra werk op. Ik heb mijn medestudenten weleens horen roepen:” Nu moet ik helemaal opnieuw beginnen.” Zorg daarom dat je de essentiële literatuur hebt gelezen voor het formuleren van je onderzoeksvragen. Wanneer je dan tot de conclusie komt dat je iets moet aanpassen, zullen dit hopelijk alleen kleine aanvullingen zijn.
Vind jij het moeilijk om een heldere onderzoeksvraag te formuleren? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken met redigeren of bij je data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!