Onderzoeksresultaten visualiseren in je scriptie

Je hebt de data geordend en de conclusies zijn getrokken. Het einde van je scriptieperiode is in zicht. Maar om jouw onderzoeksresultaten kracht bij te zetten moet je deze wel op de juiste manier presenteren. In de blog van deze week bespreek ik de verschillende manieren waarop je categoriale variabelen kunt visualiseren in je scriptie.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Onderzoeksresultaten visualiseren in je scriptie

De pie chart (cirkeldiagram)

Dit is de diagram met de vele namen: cirkeldiagram, schijfdiagram of taartdiagram. Het is allemaal hetzelfde. De oppervlakte van elke taartpunt staat gelijk aan een percentage of een absolute hoeveelheid. De pie chart kan je het beste in je scriptie gebruiken als er slechts enkele antwoordmogelijkheden zijn. Wanneer de pie chart uit veel punten bestaat, zijn de categorieën slecht van elkaar te onderscheiden. Houd je pie chart eenvoudig. Felle kleuren kunnen een manipulerend effect hebben. 3D effecten of schaduwen toevoegen heeft alleen maar als resultaat dat je gegevens ongeloofwaardig overkomen.

De bar praph (staafdiagram)

Deze diagram is flexibeler en preciezer dan de pie chart. Dit komt doordat de staven naar hoeveelheid of categorie geordend kunnen worden. Ik raad je dan ook aan om zo vaak als mogelijk voor de bar graph te kiezen wanneer je data visualiseert in je scriptie. Wees wel objectief wanneer je voor een staafdiagram kiest. Wanneer je op de verticale as niet begint met 0, is het eenvoudig om verschillen uit te vergroten.

Bar graph

De pie chart en de bar graph worden verreweg het vaakst gebruikt in scripties. Maar er zijn nog drie mogelijkheden om je onderzoeksresultaten te visualiseren.

Dot plot

De dot plot geeft vorm aan individuele observaties. Elke observatie wordt weergeven als een punt op de juiste plaats in de grafiek. De dot plot vormt de basis van een regressieanalyse. Het enige wat nog ontbreekt is de trendlijn.

Histogram

De histogram heeft veel weg van de bar graph. Een verschil is dat de staven aan elkaar grenzen. In deze diagram worden (relatieve) frequenties weergeven. Gebruik per waarde of per interval een staaf, maar gebruik er niet meer dan tien. Als je dit wel doet, wordt het onoverzichtelijk.

Stem and leaf plots

Ook de stem and leaf plots geeft vorm aan individuele observaties. De stam en het blad bevatten een deel van het cijfer. Bijvoorbeeld: bij het getal 4,8 wordt de 4 op de stam weergeven en de 8 is een blad, zoals je in het voorbeeld hieronder kan zien. Bij deze diagram is het belangrijk om de key te vermelden.

Heb jij moeite met het kiezen van de juiste diagrammen? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken bij het redigeren van je scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *