Hoe analyseer ik mijn onderzoeksresultaten?

Je ontkomt er tijdens het scriptie schrijven niet aan. Op een gegeven moment zal je jouw onderzoeksresultaten moeten analyseren. Bij kwantitatief onderzoek is het in veel gevallen duidelijk dat je het programma SPSS gebruikt. Maar bij kwalitatief onderzoek is dit een stuk minder duidelijk. In de blog van deze week leg ik uit welke programma’s je kan gebruiken om data te analyseren.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

onderzoeksresultaten analyseren blog afbeelding

Kwantitatief onderzoek: SPSS

Wanneer je kwantitatief onderzoek uitvoert voor je scriptie, is je data geordend, maar moet je de verbanden nog aantonen. Een programma dat je hiermee helpt is SPSS. In dit programma kan je al jouw onderzoeksresultaten laden waarna je uitgebreide statistische analysen kan uitvoeren. Ondanks dat het programma gebruiksvriendelijk is, ben je veel tijd kwijt om SPSS onder de knie te krijgen. Dit komt door het eindeloze aantal functies dat SPSS rijk is. Kortom, oefening baart kunst. SPSS is een zeer kostbaar programma, maar de studentenprijs bedraagt ongeveer €10.

Kwalitatief onderzoek

In tegenstelling tot bij kwantitatief onderzoek, zijn de onderzoeksresultaten van kwalitatief onderzoek een stuk minder gestructureerd. Bij kwantitatief onderzoek neem je een statistisch verband waar. Maar bij kwalitatief onderzoek zijn de verbanden jouw interpretatie van de onderzoeksresultaten. Er is echter wel een aantal programma’s dat je helpt om orde in de chaos te creëren. Hieronder zet ik een aantal voor je op een rij.

Nvivo

Dit programma heeft bij verschillende klantonderzoeken de hoogste score behaald. Nvivo kan gebruikt worden voor zowel kwalitatief als mixed methods. Dit programma helpt je onder andere met het opslaan en organiseren van je data. Maar daarnaast ook met het categoriseren en analyseren. Tot slot kan je met Nvivo eenvoudig je onderzoeksresultaten visualiseren. Er zijn ook gebruikers die dit programma al tijdens de literatuurstudie gebruiken.

ATLAS.TI

Op de faculteit waar ik studeer, is ATLAS.ti de standaard. Dit programma is uiterst geschikt wanneer je overzicht wil creëren als je een grote hoeveelheid onderzoeksresultaten hebt. Het is dan ook een gebruiksvriendelijk programma. Uit de vele reviews en eigen ervaring blijkt dat de vele mogelijkheden de ATLAS.ti biedt en de simplistische manier waarop je dit gebruikt weinig te wensen over laat. Het enige puntje van kritiek is dat de studentenlicentie 2 jaar geldig is. Je moet dus op zoek naar een oplossing als je bijvoorbeeld een PhD gaat doen.

MAXQDA

Wanneer je een literatuurstudie uitvoert is MAXQDA een van de meest geschikte programma’s. Maar daarnaast kan je dit programma ook gebruiken voor kwalitatieve- en kwantitatieve data-analyse. Dit programma is voor het eerst gepubliceerd is 1989. MAXQDA heeft hierdoor uitgebreide ervaring met het creëren van een optimale gebruikerservaring. Uitgebreide instructievideo’s worden meegeleverd zodat je het programma kan leren beheersen. Net zoals bij ATLAS.ti is de licentie van dit programma twee jaar geldig.

Heb jij moeite met het analyseren van jouw data? Bij ScriptieMaster kunnen we jou vaak al in enkele uren helpen! Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *