Het nawoord van je scriptie

Het is eindelijk zo ver. Je hebt jouw onderzoek uitgevoerd en je conclusie geschreven. Het enige wat je nu nog moet doen is de puntjes op de i zetten. Zo moet je zorgen dat je scriptie netjes is opgemaakt. Maar daarnaast is het nog veel belangrijker dat je alle verplichte onderdelen in je scriptie verwerkt. Een van de onderdelen die je niet moet vergeten is het nawoord. In de blog van deze week leg ik je uit wat er in het nawoord moet staan. Zo kan je je scriptie met een gerust hart inleveren.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De essentie

In de conclusie en de discussie heb je jouw onderzoeksresultaten en de impact hiervan omschreven. Dit is ook het laatste moment in je scriptie dat je ingaat op jouw onderzoeksonderwerp. In het nawoord reflecteer je namelijk alleen nog maar op jouw ontwikkeling als onderzoeker.

Inhoud nawoord

Het nawoord is niet langer dan één pagina, en wordt voor de literatuurlijst geplaatst. Zoals gezegd ga je in op de ontwikkeling die jij doormaakt als onderzoeker. Daarnaast kan je ook een dankwoord uitspreken. Wanneer je dit al in het voorwoord, of een apart hoofdstuk, hebt gedaan, kan je het achterwegen laten.

Tone of Voice

Net zoals het voorwoord, schrijf je het nawoord in een informelere stijl dan de rest van je scriptie. Je gebruikt woorden als ‘ik’ en ‘wij’. Zorg daarnaast dat je secuur bent met de notitie van namen. Het komt onprofessioneel over wanneer je de ene keer wel, en de andere keer geen achternaam gebruikt.

Checklist

We maken het schrijven van het nawoord een stuk gemakkelijker door een handige checklist te geven. Wees wel voorzichtig. In je afstudeerhandleiding kunnen misschien aanvullende eisen gesteld worden. Raadpleeg deze dus altijd.

  • Maximaal één A-4’tje.
  • Informele maar professionele schrijfstijl.
  • Ontwikkeling als onderzoeker omschreven.
  • Dankwoord (optioneel).
  • Eindigen met naam en datum.

 

Heb jij moeite met het schrijven van je scriptie? Of met een onderdeel zoals redigeren of data-analyse? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!