Methodologie

Wil je graag dat een van onze professionele begeleiders je helpt bij het schrijven van een goede methodologie?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De methodologie in de scriptie (de Vertaling)

Dit is een vervolg op de column “Inleiding van de scriptie” (Blauwdruk). Daarbij werd een overzicht gegeven van de grote structuur van een scriptie, bestaande uit de vijf elementen: inleiding (de Blauwdruk), theorie (het Fundament), methodologie (de Vertaling), empirie (de Realiteit) en conclusie (de Finish). In deze reeks columns wordt op elk van deze vijf onderdelen dieper ingegaan. Waar nodig zal ik het onderscheid aanbrengen tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het eerste heeft met name betrekking op scripties waarbij vaak een casestudy wordt uitgevoerd. Bij het tweede ligt de nadruk bij scripties waarbij vaak een grootschaliger survey of database onderzoek wordt verricht. Het onderscheid bachelor en master kan voor verwarring zorgen. Dit komt doordat een HBO-bachelor scriptie behoorlijk kan afwijken van een WO bachelor scriptie. In deze laatste wordt vaak de nadruk op de theorie gelegd.

Deel III: De Methodologie: “DE VERTALING “

In het theoretisch gedeelte van de scriptie (het Fundament) heb je een conclusie getrokken. De conclusie geeft het ideaalplaatje weer van hoe het probleem van je scriptie zou moeten worden opgelost. Het kan ook zijn dat je een verwachting hebt uitgesproken met betrekking tot een bepaalde relatie of verschijnsel. In dit gedeelte van de scriptie ga je aangeven hoe je de theoretische conclusie in de praktijk gaat toetsen of toepassen. Dit noemen we ook wel het vertalen van de theorie naar de praktijk. Daartoe moet je aangeven waar de data vandaan gaan komen en wat je er mee gaat doen. In de methodologie ga je daarvoor een plan maken. In de empirie (volgende column) ga je dit plan uiteindelijk daadwerkelijk uitvoeren.

Methodologie-afbeelding

Component 1: De data verzameling (Bij kwalitatief en kwantitatief onderzoek)

Om je theoretische conclusie te testen en toe te passen, moet je data gaan verzamelen. Je gaat bijvoorbeeld interviews houden, interne documenten bestuderen, branchegegevens raadplegen, een database raadplegen of een questionnaire uitsturen. Kortom je gaat van alles en nog wat bij elkaar zoeken om datgene over jouw praktijk te weten te komen dat relevant is voor je scriptie. Wat relevant is, heb je bovendien in het theoretisch kader bepaald. Wat je daartoe allemaal moet verzamelen en hoe je dat gaat doen leg je bij de data verzameling uit. Vragen zoals “Ga je (semi) gestructureerde interviews houden?”, “zo ja, met wie dan?”, en “Hoe ga ik mijn experiment opzetten?” komen wel hier aan de orde.

Kwantitatief onderzoek

Als je een kwantitatief onderzoek gaat doen waarbij je de gegevens gaat gebruiken van veel bedrijven of personen, moet je die gegevens gaan verzamelen die passen bij je model. Dit model leid je af uit je hypothesen. Het is een soort wiskundige vergelijking tussen een afhankelijke en (meerdere) onafhankelijke variabele. De afhankelijke variabele is de verklaarde variabele, bijvoorbeeld performance van de business unit. De onafhankelijke variabelen zijn de verklarende variabelen, bijvoorbeeld de beloningsstructuur van het bedrijf en de ervaring van de medewerkers. Deze variabelen moet je gaan invullen met data. De data verzamel je bijvoorbeeld uit een database, of via een experiment. Welke gegevens dat zijn en waar ze vandaan komen leg je uit bij de data verzameling. De variabelen van je model moet je exact omschrijven. Bovendien moet je aangeven hoe je ze gaat meten. Soms kun je niet precies de data kunt krijgen die je eigenlijk nodig hebt, of zou willen meten. Ook kan het voorkomen dat wanneer je bepaalde variabelen niet precies kunt meten,  je wellicht een “proxi” (een variabele die er het meest op lijkt) moet gebruiken. Op die manier kan je toch proberen zo veel mogelijk in de buurt te komen.

Het opstellen van een model met bijbehorende variabelen zal bij een kwantitatief onderzoek meestal voorafgaan aan de data verzameling.

Component 2 De data-analyse (Bij kwalitatief en kwantitatief onderzoek)

Als je straks alle data hebt verzameld ben je er nog niet. Je moet er iets mee gaan doen. Je zult deze op een bepaalde manier moeten gaan bewerken. Bovendien moet je de data passend maken voor je onderzoek, de data analyse. Hoe die analyse eruitziet ga je hier bij de data-analyse beschrijven. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je de inhoud van de opgenomen interviews zodanig geordend hebt, dat de antwoorden op de vragen die je gesteld hebt worden gegeven. Deze interviewvragen heb je opgesteld om de relevante gegevens te achterhalen. Je gaat de interne documenten zodanig rangschikken en uitfilteren dat je de relevante gegevens overhoudt.

Belangrijkste informatie filteren

Vergelijk het maar met het boeken van een vakantie. Daar kun je op internet alles over vinden. Maar niet alles is belangrijk voor je vakantie. Je let bijvoorbeeld met name op het budget, de manier van reizen, de bestemming en waar je overnacht. Bij het raadplegen van een database of het afnemen van een survey bepaal je welke statistische analyses je gaat uitvoeren op de verzamelde data. Dit doe je om de sterkte en significantie van de relatie tussen de variabelen te onderzoeken.

Algemeen

De methodologie is in feite een plan van aanpak . Hiermee vertaal je de theorie op de praktijk. Je gaat het nog niet echt doen, dat doe je pas bij het empirisch gedeelte van je scriptie. Bij de methodologie denk je wel al goed na over wat je nodig hebt uit de praktijk. Bovendien denk je na over wat je er vervolgens mee gaat doen. In de volgende column zal aan dit empirisch gedeelte aandacht worden geschonken en de data verzameling en de data analyse daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Ik eindig met de volgende uitspraak:

“Theory is when you know everything, but nothing works.
Practice is when everything works, but no one knows why.
In our lab, theory and practice are combined: nothing works and nobody knows why”

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *