Abstract
Een abstract is een zeer korte samenvatting van je hele onderzoek. Op basis daarvan moet jouw lezer precies genoeg informatie krijgen om te kunnen bepalen of jouw onderzoek voor hem interessant is om te lezen. Je abstract moet dus de kern van je onderzoek bevatten. Denk terug aan hoe je je scriptie uitlegde aan je oma in de denkfase: zo basaal maar toch compleet en kernachtig moet jouw abstract ook zijn.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Abstract
De structuur van je abstract is cruciaal om de inhoud binnen de woordlimiet te krijgen. Je abstract bevat vier elementen, namelijk je onderzoeksvraag, je onderzoeksmethode, je belangrijkste resulta(a)t(en) en je conclusie en terugkoppeling.
1) Onderzoeksvraag
Je opent je abstract met je (beknopt geformuleerde) onderzoeksvraag.
‘In dit onderzoek stond de vraag centraal in hoeverre…’
2) Methode
Vervolgens geef je aan hoe je die vraag onderzocht hebt. Daarbij baseer je je op de opzet van je methodologie
‘Om deze vraag te onderzoeken, zijn proefpersonen geïnterviewd die …’
3) Resultaten
Vervolgens presenteer je de belangrijkste resultaten. Waarschijnlijk heb je in je scriptie een lang of meerdere hoofdstukken aan de analyses van je data geweid. Denk er dus goed over na welk resultaat nu het best past als antwoord op je hoofdvraag. Je kunt kiezen voor het meest dekkende resultaat (bijvoorbeeld door de deelvraag te kiezen die het dichtst bij de hoofdvraag ligt) of voor het meest opvallende resultaat (die kan verder van de hoofdvraag afliggen, maar kan wel een belangrijke suggestie geven voor de functie van jouw onderzoek in het onderzoeksgebied).
Een abstract is vaak te kort om echt nuance aan te brengen. Je kunt nuance wel impliceren door woorden te gebruiken als ‘enerzijds … anderzijds’, ‘het voornaamste resultaat is dat …’ of ‘Opvallend is vooral dat …’
4) Conclusie & terugkoppeling
Tenslotte sluit je af met een concreet antwoord op je hoofdvraag. Vervolgens koppel je dat antwoord aan het onderzoeksgebied waarin je je scriptie hebt geschreven. Dat doe je door aan te geven hoe jouw resultaat relevant of interessant is voor dat onderzoeksgebied.
‘Uit het onderzoek blijkt dus dat … Daarmee lijkt de nieuwe theorie X een belangrijke bijdrage te leveren aan de dominante opvatting, omdat …’
Tip:
- Kijk voor de relevantie terug naar je probleemstelling. Door jouw onderzoeksresultaat daar aan te koppelen, schrijf je je scriptie rond en plaats je jouw onderzoek werkelijk binnen het onderzoeksgebied.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!















