Je scriptie verdedigen als een president
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is een open deur, maar niets is minder waar: laat niets aan het toeval over. Het minste dat je kunt doen is je optimaal voorbereiden. Oefen de presentatie met familie of studiegenoten om te testen hoe lang deze duurt en of het verhaal goed overkomt. Zorg ervoor dat je de presentatie op een USB stick meeneemt, naar jezelf mailt (en eventueel een laptop meeneemt waar de presentatie op staat). Wees ruim van te voren op de locatie aanwezig aangezien de techniek niet altijd meewerkt en er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren (zoals vertraging bij de NS of een lekke band).
De structuur
De globale structuur van een scriptie verdediging is logischerwijs als volgt:
- Relevantie: waarom is jouw onderzoek belangrijk? Wat draagt jouw onderzoek bij aan kennisontwikkeling of de praktijk?
- Probleem: wat weten we nog niet? Wat werkt nog niet?
- Oplossing: hoe draagt jouw onderzoek bij aan de oplossing van het probleem?
Als we dit wat concreter gaan maken komen we op een beschrijving van de achtergrond (aanleiding, probleemstelling, doelstelling), onderzoeksmethode (welke onderzoekstechnieken en waarom), resultaten (belangrijkste uitkomsten), conclusies (belangrijkste bevindingen) en aanbevelingen (betekenis van bevindingen voor wetenschap en praktijk, advies voor toekomstig onderzoek of implementatie in de praktijk).
De kracht van storytelling
Een goede foto zegt meer dan duizend woorden, maar een goed verhaal is duizend foto´s waard. Met storytelling kun je jouw scriptieverdediging een stuk boeiender maken voor het publiek. In mijn carrière als onderzoeker heb ik ondertussen redelijk wat presentatie van scripties of onderzoeken gezien. Vaak zijn deze vrij saai, terwijl dit niet nodig is. Je kunt je presentatie al een stuk aantrekkelijker maken door het ijs te breken met een korte anekdote (bijvoorbeeld een persoonlijke of actuele gebeurtenis) en af en toe een provocerende of prikkelende statement of luchtige grap te maken tussendoor. Nog mooier is het om je hele presentatie in verhaalvorm te vertellen. Op een droge opsomming van feiten zit niemand te wachten. Probeer er een helder doch meeslepend verhaal van te maken, waarbij je net doet of je tegen je vrienden praat (studentenjargon en straattaal daargelaten ;)) en niet van een papiertje leest. Onderschat hierbij niet de intelligentie en van het publiek, maar overschat niet hun kennis over het onderwerp. Gebruik dan ook zoveel mogelijk uit jip-en-janneketaal en zo min mogelijk vakjargon (toelichten waar je dit wel gebruikt).
Chillax
Als je eenmaal je scriptie mag verdedigen ben je vaak zo goed als zeker geslaagd. Daar hoef jij je dus niet al te druk om te maken. Wees ook niet bang dat je wordt afgebrand. Jij bent de expert: als het goed is ken je de inhoud van je scriptie beter dan de begeleider, meelezer of elke andere opponent. De meeste vragen worden gesteld uit oprechte interesse en niet om je te grazen te nemen. Als je hoe dan ook nerveus bent voor presentaties of spreken in het openbaar, dan zijn er een aantal simpele technieken om te ontspannen, zoals ademhalingstechnieken. Neem vlak voordat je gaat presenteren even de tijd om bewust adem te halen: adem door je buik (in plaats van je borst), adem in door je neus en uit door je mond en adem langzaam uit en iets sneller in. Vrij simpel, maar erg effectief.
Overtuiging en transparantie
Je scriptie verdedigen is bovenal het houden van een betoog. Het doel is primair om te overtuigen en secundair om te informeren. Onderbouw duidelijk waarom jouw onderzoek relevant is, verantwoord keuzes binnen de onderzoeksmethode en waarom je een bepaalde oplossing hebt gekozen. Bedenk van te voren goed welke beperkingen er aan jouw onderzoek zitten (bijvoorbeeld op het gebied van validiteit en betrouwbaarheid), wees hier transparant over en weerleg dit waar mogelijk. Bedenkt daarbij ook welke vragen je kunt krijgen. Het kan voorkomen dat er beperkingen zijn die je niet kunt weerleggen. Noem deze ook. Door te laten zien dat jij je bewust bent van beperkingen in het onderzoek en het nu anders zou doen kom je over als een eerlijke en competente onderzoeker of adviseur.
Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?
Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!