Hoe vind ik een afstudeerstage die bij me past? 5 tips!

Een stage loop je vaak voor een periode van minimaal 2 maanden. Vaak zijn het periodes van zelfs 5 maanden of langer. Een vrij lange tijd dus. Om deze tijd goed en leerzaam door te komen is het belangrijk om zorgvuldig op zoek te gaan naar een goed stageadres. Een bedrijf vinden dat je interesseert of waar je goed binnen de bedrijfscultuur past blijkt echter zo makkelijk nog niet. Vaak belanden studenten op stageplekken die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Hier zijn een aantal redenen voor, waarbij “je begint te laat met zoeken” toch wel de bekendste is. Erg zonde, want waar je stage gaat lopen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Waarom zou je hier niet wat extra moeite voor doen? Hieronder vind je een aantal tips voor het zoeken naar een (afstudeer)stage die écht bij je past.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

1. Zoek uit wat je interesseert!

Het is een cliché, maar hij is wel erg belangrijk. Zoek uit wat je interesseert!

Veel opleidingen zijn breed georiënteerd. Volg jij een opleiding Fysiotherapie, dan zal je hoogstwaarschijnlijk bij een fysiotherapeut stage gaan lopen, maar met bijvoorbeeld een opleiding als Management, Economie en Recht (MER) kun je een heel hoop kanten op! Een stageperiode is de ideale mogelijkheid om te zien wat je écht leuk vindt. Zoek daarom uit wat jou echt interesseert binnen jouw vakgebied. Zo kun je jouw interesse bevestigen of juist bevestigen dat die richting je toch tegenvalt.  

Neem alvast een kijkje op de website van onze partner, Fiks. Fiks is een stageplatform dat studenten connect met bedrijven via WhatsApp. Je ontvangt persoonlijke updates via WhatsApp over matchende stages. Daarnaast denkt Fiks actief met je mee en houden ze je persoonlijk op de hoogte van matchende stages op het platform

2. Zorg voor een goed CV

Je kunt wel je interesses op orde hebben en weten wat je wilt, maar zonder goed CV en een juiste motivatiebrief kom je nergens binnen. Zorg daarom dat jouw CV er tiptop uit ziet. Laat je motivatiebrief aan 2-3 andere mensen lezen en checken op spelfouten. Tips omtrent het maken van je CV en het opstellen van een motivatiebrief kun je hier vinden.

3. Begin tijdig met zoeken

Nu je CV op orde is en je weet waar je interesses liggen wordt het tijd om een bijpassende stageplek te vinden. Ook dit is een cliché, maar het is daarom niet minder waar: begin tijdig met zoeken!

De meeste scholen laten hun studenten allemaal rond dezelfde periode stage lopen. Vaak is dit in september of in februari. De concurrentie is rond die tijd groot, omdat je zeker niet de enige student bent die op zoek is naar een stageplaats. Begin daarom tijdig met zoeken, zodat je zeker weet dat een vacature omtrent jouw interessegebied niet al vervuld is!

4. Zoek in vacaturebanken

Een geschikte afstudeerstage vinden blijft toch lastig, mede doordat veel bedrijven slecht te vinden zijn op online zoekmachines zoals Google. Probeer het eens in de vele vacaturebanken die online te vinden zijn. Vacaturebanken bieden een platform aan waarop werkgevers en studenten elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Op websites zoals Stagemotor.nl, Stageplaza.nl en Magnet.me kun je vacatures filteren op interessegebied en regio’s, wat het zoeken naar een leuke vacature een stuk makkelijker maakt.

5. Zoek een uitdagende stage

Zoals eerder vermeld duren de meeste stageperiodes zo’n 5 maanden. Deze periode vullen met eentonig werk is geen aanrader. Een uitdagende en afwisselende stage met veel verschillende werkzaamheden klinkt wellicht spannend, maar zorgt er wel voor dat jouw stageperiode leerzaam wordt. Afwisselende werkzaamheden zorgen ervoor dat jouw werkdag, en daardoor jouw stageperiode, voor je gevoel een leerzame en leuke periode wordt die snel voorbij vliegt. Tevens zorgt veel afwisseling in werkzaamheden ervoor dat je sneller leert schakelen, een fijne bijkomstigheid voor later!

Conclusie

De besproken tips zijn voor de meeste studenten al een weet. Toch worden ze nog te weinig toegepast en eindigen studenten toch op een stageplek die ze niet leuk vinden. Probeer daarom de bovenstaande tips écht te gebruiken!

Heb jij een toffe vacature gevonden en mag je op gesprek komen? Presenteer jezelf goed tijdens het sollicitatiegesprek! Tips hierover kun je in deze blog vinden!

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *