Hoe te beginnen met het schrijven van je scriptie

Het schrijven van je scriptie is, net als nadenken, iets dat je zou moeten doen gedurende het hele onderzoeksproces. Dit begint al bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, maar hoeft hier niet op te houden voordat je aan je scriptie begint.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Het schrijven van je scriptie is, net als nadenken, iets dat je zou moeten doen gedurende het hele onderzoeksproces. Dit begint al bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, maar hoeft hier niet op te houden voordat je aan je scriptie begint. Het is bijvoorbeeld verstandig om in een vroeg stadium van het afstudeeronderzoek het theoretisch kader te schrijven. Dit helpt je om je gedachten over het scriptie onderwerp en de probleemstelling te ordenen en hiermee het vervolg van het onderzoek vorm te geven. Het kan soms echter best wel een worsteling zijn om van vage ideeën tot een goed lopend verhaal te komen. Met de volgende tips kun je een vliegende start maken met het schrijven van je scriptie.

Neem de tijd voor het schrijfwerk

Schrijven is niet iets dat je doet in dat halfuurtje als het toevallig even uitkomt. Voor het schrijven van je scriptie zul je de tijd moeten nemen, omdat het langdurige concentratie vereist. Iedereen werkt op zijn eigen manier, maar wellicht komt dit je bekend voor: de eerste 10 minuten van het ‘schrijven’ ben je vooral aan het aanrommelen, vervolgens kost het minstens een half uur om in de ‘flow’ te komen (als je tussendoor niet aan het WhatsAppen bent) en drie tot vier uur om echt productief te zijn. Kortom: je zult minstens een dagdeel moeten reserveren om echt wat gedaan te krijgen. Bij voorkeur doe je dit een paar dagen achter elkaar zodat er continuïteit ontstaat in het ontwikkelen en uitwerken van je ideeën.

Schrijf op heldere momenten

Schrijven, ook het schrijven van je scriptie, is een creatief proces. Creatieve processen vragen nogal wat van het brein. Daarom is het aan te raden om te schrijven op de momenten waarop je op je scherpst bent. Voor de meeste mensen is dit de ochtend (rond 10 uur om precies te zijn). Deel je dag in ieder geval zodanig in dat je het schrijfwerk doet op de heldere momenten en de taken die weinig creativiteit vergen, zoals het downloaden van artikelen of boodschappen doen, de rest van de dag.

Vind een productieve plek om te schrijven

De meesten van ons hebben een vaste plek waar we ons schrijfwerk verrichten, terwijl het voor sommigen weinig uitmaakt waar ze zitten. Hoe dan ook is het van belang dat je een productieve plek vindt om te schrijven. Ten eerste is het essentieel dat je hier niet wordt onderbroken. Het doet vaak wonderen om in een stilteruimte te gaan zitten en telefoon en internet uit te zetten of thuis een ‘niet storen’ bordje aan de deurklink te hangen. Verwijder ook visuele afleidingen, zoals tv of tijdschriften. Als je last van geluid hebt, zet dan een koptelefoon op met je favoriete muziek op of Mozart (schijnt goed te werken). Zorg er in ieder geval voor dat alles dat voor jou een vorm van afleiding vormt verwijderd wordt.

Stel doelen en bereik ze

Veel schrijvers bepalen voor zichzelf per dag een target, bijvoorbeeld ‘2000 woorden schrijven’. Wees echter wel realistisch. Test wat voor jezelf haalbaar is. Kwaliteit is immers belangrijker dan kwantiteit. Wat voor veel schrijvers werkt is jezelf belonen met bijvoorbeeld een koffiepauze nadat je bijvoorbeeld 500 woorden hebt geproduceerd. Zie het als een contract met jezelf. Het werkt vaak nog beter als je een contract met een goede vriend of studiegenoot opstelt. Dan creëer je voor jezelf sociale druk.

Maak een plan

Als je productief wilt zijn met het schrijven van je scriptie is het verstandig om van te voren een plan te bedenken. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik schrijf van te voren bijvoorbeeld voor mezelf een outline met hoofdstukken, tussenkopjes en in een paar steekwoorden wat er onder het tussenkopje moet komen. Soms maak ik een mindmap, een techniek waarbij je in het midden het hoofdonderwerp zet en vervolgens vertakkingen tekent met deelonderwerpen. Hoe dan ook, een plan schept helderheid en motiveert je om te beginnen met het schrijven van je scriptie.

Stop met schrijven op een hoogtepunt

Veel beginnende schrijvers stoppen als het even tegenzit. Ervaren schrijvers weten echter dat het verstandiger is om op een hoogtepunt te stoppen, omdat je er dan naar uitkijkt om later weer verder te gaan. Dit vergemakkelijkt ook het opstartproces wanneer je weer verder gaat. Als je midden in een complex proces wegloopt en je wilt later weer verder gaan, moet je vaak weer een stap terugzetten om te begrijpen waar je ook alweer mee bezig was.

Laat vrienden meelezen

Het belang van een tweede lezer kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Vraag een goede vriend, studiegenoot of familielid om kritisch jouw scriptie door te lezen, ook in de conceptfase. Vraag diegene om constructieve feedback te geven op de logica, begrijpelijkheid en tekstkwaliteit van jouw werk.  Als je feedback als een cadeautje ziet zul je hier veel aan hebben. Vraag dan ook iemand die niet bang is om kritisch te zijn. Bovendien zal de feedback van jouw scriptiebegeleider van een hoger niveau zal als je de basisfouten er al uit hebt gehaald.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *