De empirische regel van de normale verdeling

Veel studenten hebben tijdens de statistiek les ongetwijfeld van de normale verdeling gehoord. Als dit niet zo is, dan is het een van de eerste dingen waar je mee te maken krijgt als je de data van je scriptie gaat analyseren. Simpelweg omdat veel verschijnselen te beschrijven zijn met behulp van de normale verdeling. Om het voor jou overzichtelijk te maken, leggen we de empirische regel van de normale verdeling uitgebreid uit.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De empirische regel van de normale verdeling

Wat is de normale verdeling?

In een normale verdeling wordt de spreiding van de onderzoeksresultaten op symmetrische wijze weergeven. Hierdoor liggen alle centrummaten (het gemiddelde, de mediaan en de modus) precies in het midden van de verdeling. De normale verdeling heeft in alle gevallen de vorm van een ouderwetse klok. Op de verticale as wordt de (relatieve) frequentie weergeven. Op de horizontale as worden variabele weergeven zoals bijvoorbeeld lichaamslengte of gewicht. De horizontale as begint in de meeste gevallen niet bij 0.

Wat is de empirische regel?
De oppervlakte van een gebied onder de kromme is een representatie van een percentage van de onderzoeksresultaten. Dit gebied is relatief eenvoudig te berekenen aan de hand van een Z-score. De Z-score drukt uit hoeveel standaarddeviaties een waarneming afwijkt van het gemiddelde. Met andere woorden: hoe uniek is een waarneming. De empirische regel stelt dat grofweg 68% van alle waarnemingen een Z-score hebben tussen -1 en 1. Tussen een Z-score van -2 en 2 valt 95% van de onderzoeksresultaten. De waarden die een Z-score hebben die lager is dan -3 of hoger is dan 3 worden gezien als outliers.

De Z-score gebruiken

Om een Z-score van een waarneming te berekenen wordt de volgende formule gebruikt:

Z-score = (Waarneming – Gemiddelde) / Standaarddeviatie

Of in het kort Z-score = (x – µ) / σ

Om het wat duidelijker voor je te maken geven we een voorbeeld. Over een aantal maanden heeft iedereen uit jouw groep het cijfer voor de scriptie gekregen. Stel dat het gemiddelde cijfer dan een 6,2 is en de standaarddeviatie 0,83 bedraagt. Jij steekt veel tijd in het schrijven van je scriptie en haalt een 7! Je berekent de Z-score dan als volgt: (7 – 6,2) / 0,83 = 0,96. De Z-score van het cijfer voor jouw scriptie is dus 0,96.

De betekenis van een Z-score in je scriptie
Je hebt net berekend dat je een Z-score van 1 hebt. Maar wat bekent dit? In vrijwel elk statistiekboek is een appendix te vinden voor Z-scores. In deze appendix is weergeven welk oppervlakte van de normale verdeling bij een Z-score hoort. Bij een Z-score van 1 wordt in de appendix 0,8315 weergeven. Dit houdt in dat 83,1% van de studenten een lager cijfer voor hun scriptie hebben gehaald. De kans dat studenten hetzelfde of een hoger cijfer halen dan jij is (1 – 0,8413 = 0,1587) 16,9%.

Blijkt de data-analyse toch lastig voor je te zijn en kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!