De 6W formule om ideeën te onderbouwen met bewijsmateriaal
We gebruiken bewijsmateriaal (evidence) in scripties, essays of adviesrapporten om onze ideeën of claims te onderbouwen. Bewijs spreekt nooit voor zichzelf, maar altijd voor of tegen een idee.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
We gebruiken bewijsmateriaal (evidence) in scripties, essays of adviesrapporten om onze ideeën of claims te onderbouwen. Bewijs spreekt nooit voor zichzelf, maar altijd voor of tegen een idee. Wat als bewijs geldt wordt volgens de beroemde wetenschapper Karl Popper altijd gedreven door ideeën:
“You can neither collect observations nor documentary evidence, if you do not first have a problem.”
Het grote gevaar, wat ik vaak zie bij het coachen van studenten, is dat je alle informatie wilt noemen die je bestudeerd hebt. Na al dat harde werk wil je natuurlijk aan de lezer, met name de scriptiebegeleider, laten zien dat je veel kennis hebt opgedaan. Tijdens een onderzoek stuit je op allerlei informatie die niet direct relevant is voor het probleem. De kunst is echter om alleen direct relevante informatie te gebruiken en om niet meer bewijs te gebruiken dan nodig is.
De 6W Formule
De 6W Formule kan erg behulpzaam zijn als checklist bij het beoordelen van bewijsmateriaal. Je dient jezelf bijvoorbeeld af te vragen of het materiaal relevant is en de bronnen van voldoende kwaliteit zijn. De 6W Formule bestaat uit 6 vragen (waarvan er gek genoeg één met een H begint). Deze vragen beantwoord je om geschikt bewijs te selecteren:
- Waarom is dit bewijsmateriaal interessant? Waarom wil ik dit bewijsmateriaal gebruiken? Waarom is het interessant of belangrijk? Waarom zou de lezer dit relevant vinden?
- Wie is de bron van dit bewijsmateriaal? Zijn zij geloofwaardig, gezaghebbend en legitiem?
- Welk punt bevestigt of verwerpt dit bewijsmateriaal? Bewijst dit het punt of gaat het slechts om een suggestie?
- Wanneer is het bewijsmateriaal verzameld en gecreëerd? Hoe recent is dit? Is het gedateerd? Is er recenter bewijs dat bruikbaarder is?
- Waar heb ik dit bewijsmateriaal gevonden? Kan ik een bron citeren?
- Hoe zal ik dit bewijsmateriaal gebruiken? Hoe is het bewijsmateriaal geproduceerd? Hoe staat dit bewijsmateriaal in relatie tot ander bewijsmateriaal dat ik gebruik? Is het vergelijkbaar?
- Hoe kan ik het presenteren als bewijs? Kan ik citaten, grafieken, kaarten, diagrammen of afbeeldingen gebruiken? Kan ik voorbeelden geven van statistisch bewijs om de betekenis te verhelderen?
Het toepassen van de 6W Formule kan een enorme kwaliteitsboost geven aan je scriptie. Hoewel de 6W vragen vrij logisch zijn, worden ze vaak over het hoofd gezien. Dit heeft wellicht te maken met de enorme hoeveelheid en complexiteit aan informatie die we moeten verwerken. Tip: pak deze vragen erbij voordat je data of literatuur gaat verzamelen. Dan kan je een hoop onnodig werk voorkomen. Succes!
Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?
Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!