Wat is APA?
De richtlijnen voor APA-verwijzing zijn regels voor de opmaak en manier van uitwerken van de bronverwijzing van jouw onderzoek. APA is een ‘Citation Style Guide’ die wordt uitgegeven door de American Psychological Association (ook wel bekend als: APA). APA is niet de enige methode om bronnen te verwijzen. Andere ‘Citation Style Guides’ zijn ‘MLA’, ‘Chicago’ en misschien wel een van de bekendste naast APA: ‘Harvard Referencing’. Vaak wordt er door een onderwijsinstelling bepaald welk systeem jij moet gebruiken voor je scriptie. Een verwijzing is een bronvermelding in je tekst. APA laat zien hoe je een verwijzing op de juiste manier moet noteren. Bij boeken en artikelen bestaat de bronvermelding voornamelijk uit achternamen van schrijvers van de gebruikte bronnen en het jaartal van de publicatie daarvan. Lees hieronder alles over hoe APA werkt!
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Waarom is APA belangrijk?
APA-verwijzing is belangrijk wanneer je bezig bent met bijvoorbeeld een literatuuronderzoekvoor je theoretisch kader van je scriptie. Je leest dan vaak artikelen of boeken. Je vergaart hier nieuwe kennis en verwerkt deze vervolgens in bijvoorbeeld het theoretisch kader van jouw thesis. Dit doe je vaak in je eigen woorden (dit heet ook wel ‘parafraseren’). Aan het einde van het verwerken van deze kennis, noem je de bron waar je de kennis uit gehaald hebt. Op deze manier weet de lezer hoe jij aan die informatie gekomen bent, want wanneer je niet benoemd waar je kennis vandaan hebt gehaald, impliceer je dat jij die informatie ten onrechte zelf bedacht hebt. Uiteraard hoef je in het hoofdstuk waar jij jouw resultaten uitwerkt, geen bronnen te plaatsen. Jij hebt tenslotte zelf die informatie ontdekt.
Hoe werkt APA?
Iedereen kent hem wel: de literatuurlijst. Dit is een lijst van alle bronnen die jij tijdens dat onderzoek gebruikt hebt. Deze lijst staat tussen het laatste hoofdstuk en de bijlagen in. Er worden geen aparte lijsten gemaakt voor websites of boeken, alles staat in alfabetische volgorde in één lijst. Een voorbeeld van een schrijver noteer je door de achternaam en het jaartal van publicatie te noteren. Deze vermeld je tussen haakjes en nog binnen de laatste zin van het stukje dat je op basis van die bron hebt geschreven. Dit betekent dat je de verwijzing nog voor de punt van je laatste zin zet.
Voorbeeld:
Dit is een voorbeeld zin om te laten zien hoe je een bronvermelding moet maken in je tekst (De Bakker, 2018).
Dit is een bronvermelding in de tekst. In je literatuurlijst komt uiteindelijk de langere versie. Een voorbeeld van een artikel in de literatuurlijst is als volgt:
Bekel, P. (2020, 14 januari). Customer journey mapping in 5 praktische stappen. Geraadpleegd op 2 maart 2020, van https://www.frankwatching.com/archive/2015/02/18/customer-journey-mapping-in-5-praktische-stappen/
Ondanks dat alle bronnen in één literatuurlijstkomen te staan, is de bronvermelding niet bij alle soorten bronnen hetzelfde. Een boek verwerk je bijvoorbeeld net anders dan een website. Zoek daarom altijd even op wat de juiste notatie per bron is.
Wat gebeurt er als je de bronvermelding niet goed doet?
Wanneer je geen bronvermelding of op de foute manier bronnen verwerkt, loop je het risico op plagiaat en daarmee pleeg je fraude. Het voorkomen van fraude is als je al vanaf het begin secuur te werk gaat met brongebruik. Schrijf bijvoorbeeld meteen de bronnen op, citeer en parafraseer zoals het hoort en let op de verschillende manieren van verwijzen. Onderzoeken bevatten vaak een hele berg aan bronnen. Het is daarom van groot belang dat je altijd een lijstje achter de hand hebt waar jij jouw bronnen hebt staan. Op deze manier vind je tijdens het verwerken van je literatuurlijst snel al je bronnen terug en hoef je niet bang te zijn dat je er eentje vergeet. Op onze website kun je ook een heel artikel over plagiaat vinden.
Hulp nodig bij je APA-bronvermelding of andere onderdelen van je scriptie?
Bij ScriptieMaster staan meer dan 170 scriptiebegeleiders voor jou klaar. Zij kunnen jou begeleiden op het gebied van onder andere het formuleren van de juiste bronvermelding. Ze geven jou tips en zorgen ervoor dat jij netjes volgens de APA-richtlijnen jouw scriptie inlevert. ScriptieMaster heeft voor elke student de passende begeleider die jou maar al te graag over die streep trekt! 1-op-1 begeleiding op locatie of juist via het internet, alles kan! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan en laat ons je helpen op weg naar je diploma!
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!