7 tips voor de mooiste scriptie opmaak
Wat een opluchting, eindelijk is je scriptie af. Wekenlang heb je in de bibliotheek of thuis aan je scriptie geschreven. Nu is het moment daar dat je jouw scriptie wilt laten printen en inbinden. Waar moet je op letten bij het opmaken van je scriptie? Lees hier alles wat je moet weten voordat je jouw scriptie laat printen en inbinden.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
1. Inhoudsopgave
Zorg voor een overzichtelijke inhoudsopgave. Dat klinkt makkelijker dan het is. Hoe zorg je ervoor dat alle paginanummers mooi onder elkaar staan? Maak een tabel aan met twee kolommen en meerdere rijen voor de hoofdstuktitels en paginanummers. Zo weet je zeker dat alle paginanummers mooi uitgelijnd staan. Haal vervolgens de rasterlijnen van de tabel weg of maak ze wit, zodat je niet meer ziet dat je inhoudsopgave eigenlijk een tabel is.
2. Paginanummers
Let er bij het toevoegen van de paginanummers op dat de nummers aan de buitenkant van de pagina’s staan. De paginanummers vallen dan niet weg aan de binnenkant bij het inbinden en blijven dus altijd goed zichtbaar. Zo kan je begeleider gemakkelijk de juiste pagina’s terugvinden.
3. Hoofdstukken
Het is het meest overzichtelijk als je alle hoofdstukken steeds op de linkerpagina of steeds op de rechterpagina laat beginnen. Dat bladert gemakkelijk en staat professioneel. Komt het qua tekst net niet lekker uit? Voeg simpelweg een witte pagina toe waar nodig.
4. Lettertypes
Misschien heb je voor het schrijven van jouw scriptie strikte richtlijnen, zoals APA of MLA. Vaak gebruik je dan een standaard lettertype zoals Times New Roman. Dit levert over het algemeen geen problemen op bij het printen. Heb je meer vrijheid in de opmaak van je scriptie en gebruik je een lettertype dat niet vaak voorkomt? Zorg er dan voor dat je jouw lettertype toevoegt aan je PDF door via ‘Opties voor Word’ ‘Lettertypen in bestand insluiten’ aan te vinken.
5. Marge
Bij veelgebruikte programma’s zoals Word en Pages wordt vaak al een standaard buitenmarge van 25 mm aangehouden. Maar soms heb je die ene tabel, grafiek of afbeelding die beter uitkomt als deze net buiten de marge valt. Dat kan, maar houd er voor het printen wel rekening mee dat de tekst en afbeeldingen tenminste 7,5 mm van de rand staan. Dit kan je aflezen op de liniaal in het programma waarmee je werkt. Zo weet je zeker dat belangrijke informatie niet van de pagina afvalt bij het printen van je scriptie.
6. Kleuren
Printers gebruiken meestal CMYK kleuren. Dit zijn vier kleuren die tot alle kleuren van de regenboog gemengd kunnen worden. Op je computerscherm zie je vaak RGB kleuren, net een ander kleurprofiel dus, waardoor de kleuren van je uitgeprinte scriptie soms net anders zijn dan op je beeldscherm. Maar geen zorgen, als je jouw scriptie goed exporteert naar PDF, worden de kleuren vaak vanzelf al omgezet van RGB naar CMYK kleuren.
7. Exporteren als PDF
Als je jouw scriptie opslaat als PDF, zorg dan dat je de optie ‘Optimaliseer voor publicatie en printen’ en ‘Voldoet aan ISO 19005-1 (PDF/A)’ aanvinkt via ‘Opslaan als’ (Word). Let er wel op dat de afbeeldingen in je scriptie het mooiste worden uitgeprint als ze een resolutie hebben van tenminste 300 dpi. Tip om dit te checken in je PDF: zoom in tot 100% en bekijk of je de afbeelding scherp genoeg vindt. Zo niet, overweeg dan deze te vervangen door een andere, scherpere afbeelding.
Je scriptie is nu klaar om te printen!
Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?
Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!