7 checklistpunten voor de perfecte scriptie

Om de perfecte scriptie te schrijven dien je bepaalde schrijfvaardigheden te bezitten of eigen te maken, zoals inleven in de doelgroep (de lezer), doelgericht schrijven, plannen, organiseren, taalbeheersing en spelling. Gelukkig hoef je het nooit helemaal alleen te doen. Het advies is om je te verdiepen in succesvolle scriptievoorbeelden, theorieën over schrijven en praktische tips te gebruiken als richtlijn. Deze zevenpunts checklist vormen een laatste check voor een perfecte scriptie, maar kunnen ook al helpen tijdens het schrijfproces.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

1. De scriptie is geschikt voor de beoogde doelgroep (de lezer)

Net als iedere andere tekst dient de schrijfstijl van een scriptie gericht te zijn op de beoogde doelgroep. Hanteer een professionele schrijfstijl, maar gebruik nooit meer jargon dan nodig is. Professioneel wil onder meer zeggen dat je in de derde persoon schrijft. Een scriptie is namelijk geen roman, maar een neutrale verslaglegging. Alleen in het voorwoord is ruimte voor een persoonlijke noot.

2. Het doel van de scriptie is helder

Voordat de lezer aan de hoofdtekst (doorgaans theoretisch kader, methode, resultaten, discussie) begint, dient deze een helder beeld te hebben van het doel van de scriptie. Naast het uiteenzetten van de probleemstelling en deelvragen, welke al een doel en bepaalde afbakening impliceren, kan het verhelderend zijn om onder een apart kopje de doelstelling(en) van de scriptie expliciet te verwoorden.

3. De scriptie is helder gestructureerd

Een scriptie met een heldere structuur is prettig leesbaar en in een paar zinnen na te vertellen. Hiertoe dient ten eerste de hoofdstukindeling logisch opgebouwd te zijn. De meest logische structuur is de chronologische volgorde van het scriptieonderzoek (afgezien van de samenvatting). Het is bijvoorbeeld onlogisch om eerst bepaalde beweringen (zoals een hypothese) te lezen om vervolgens een hoofdstuk verder pas te lezen hoe deze bewering tot stand is gekomen. Ook binnen de hoofdstukken dient de structuur logisch opgebouwd te zijn. Tenslotte is het van belang om samenhang tussen hoofdstukken, subkoppen, alinea’s en zinnen te creëren door deze aan elkaar te verbinden met bruggetjes en verbindingswoorden (voordat, waardoor, kortom, hieruit volgt, etc.).

4. Het materiaal is eenvoudig te lezen en te begrijpen

Om de aandacht van de lezer te grijpen en vast te houden is het van belang om een eenvoudig te lezen en te begrijpen scriptie te produceren. Schrijf hiertoe korte paragrafen en gebruik subkoppen, bulletpoints en genummerde stappen. Bovendien verhelderen en ondersteunen duidelijke figuren en tabellen de tekst. Onthoud dat veel mensen visueel zijn ingesteld en snel zijn afgeleid. In feite moet de lezer de inhoud kunnen begrijpen door alleen de koppen, subkoppen, figuren en tabellen te lezen. Ook moet de samenvatting op zich voldoende zijn om de strekking van de scriptie te begrijpen.

5. De tekst is geschreven met actieve werkwoorden en precieze zelfstandig naamwoorden

Actieve werkwoorden (lezen, onderzoeken, lopen) beschrijven een voortdurende of voortgezette handeling met betrekking tot het onderwerp. Actieve werkwoorden worden, in tegenstelling met statieve werkwoorden, over het algemeen goed ontvangen omdat ze dynamiek en geestdrift uitstralen. Wees ook zo precies en specifiek mogelijk in taalgebruik. De lezer mag een zin maar op één mogelijke manier kunnen interpreteren.

6. Het materiaal is herzien en bewerkt om onnodige woorden te verwijderen

Vraag je bij elke zin en elk woord af of het bijdraagt een het doel van je scriptie, aan het punt dat je wilt maken. Als het antwoord nee is, aarzel dan niet om deze onnodige woorden te verwijderen. Een tekst van hoge kwaliteit heeft een hoge informatiedichtheid en weidt niet uit over allerlei bijzaken. Heb echter niet de illusie dat dit in één keer lukt. Zelfs de beste schrijvers herschrijven of redigeren hun tekst vele malen.

7. Spelfouten, typefouten, punctuatie- en grammaticale fouten, etc. zijn gecorrigeerd

Als lezer kan het erg irritant zijn om regelmatig fouten of onregelmatigheden te ontdekken in de tekst. Bovendien gaat dit ten koste van jouw geloofwaardigheid als schrijver en onderzoeker. Het advies luidt dus om ten minste één iemand anders, het liefst twee anderen, naar je scriptie te laten kijken alvorens je het inlevert.

Klik hier om meer te lezen over het herschrijven, redigeren of proeflezen van een scriptie >>>

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *