Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.













   Interviews

   Als je in je scriptie werkt met interviews is het van belang een onderscheid te maken tussen verschillende soorten interviews. Interviews worden ingedeeld in drie verschillende categorieën:

   • Vrije interviews
   • Semigestructureerde interviews
   • Gestructureerde interviews

   Het verschil tussen deze drie interviews is de mate van vrijheid die je tijdens het daadwerkelijke interview hebt.

   • Vrij interview – heb je vooraf alleen een globale inkadering van het onderwerp waar het interview over gaat.
   • Semigestructureerd interview – heb je een topiclijst waarbij je elke onderwerp stap voor stap afloopt.
   • Gestructureerd interview – de vragenlijst staat volledig vast en hier mag niet van worden afgeweken. 1

   Scriptie interviews afbeelding - Man wordt door vrouw geinterviewd

   Bedenk voordat je het interview doet wat het doel van het interview is en stel op basis hiervan vast welk type interview het beste bij je past. Ga je veel interviews houden die je achteraf allemaal op dezelfde wijze wilt coderen zodat je meningen van meerdere mensen kunt vergelijken, dan is een gestructureerd interview het meest geschikt. Houd je slechts enkele interviews waarbij het veel meer om de diepgang gaat, dan past een vrij interview hier beter bij.

   Zorg ervoor dat je je interviews goed voorbereidt, hierdoor zal je merken dat de geïnterviewde zich serieus genomen voelt en deze op zijn beurt ook zijn best zal doen om jou zo goed mogelijk te helpen. Een belangrijk onderdeel bij de voorbereiding is het inschatten hoe lang je interview gaat duren. Houd er hierbij rekening mee dat een antwoord op een open vraag makkelijk enkele minuten in beslag kan nemen. Door vooraf een realistische inschatting te maken van de tijd en dit te communiceren aan de geïnterviewde, voorkom je dat je aan het einde van het gesprek in tijdnood komt. Vraag altijd of je een interview mag opnemen. Als dit mag, hoef je namelijk geen aantekeningen te maken en kan je jezelf volledig focussen op het gesprek, waardoor je beter kunt doorvragen en indien nodig kritisch kunt reageren op de antwoorden die je krijgt.

   “Tip: Goed interviewen is een vak apart. Moet je bij jouw scriptie interviews uitvoeren en voel je jezelf hier onzeker over? Duik dan eens de bibliotheek in voor een boek dat uitgebreid in gaat op dit onderwerp.”

   1 Mark Saunders, Philip Lewis en Adrian Thornhill (2015). ‘Methoden en technieken van onderzoek (zevende editie). Amsterdam: Pearson Benelux

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00