Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Praktijkonderzoek uitvoeren

   Bekijk onderstaande tips voor het uitvoeren van een goede praktijkonderzoek!

   In het praktijkonderzoek worden de deelvragen beantwoord. Dit kan door middel van literatuuronderzoek (zoals hierboven) en empirisch onderzoek. Bovendien kan dit zowel kwantitatief als kwalitatief empirisch onderzoek zijn. In de praktijk is het lastig de juiste gegevens te verzamelen, evenals het uitvoeren van een geschikte analyse. Om die reden is het volgende stappenplan ontwikkeld. Het stappenplan geeft je de handvatten om een goed praktijkonderzoek uit te voeren.

   Stappenplan: Praktijkonderzoek uitvoeren

   Hieronder staat het stappenplan aan de hand waarvan je het empirisch onderzoek kunt uitvoeren.

   Stap 1. Stel een hypothese op

   Gebruik een hypothese (voorlopig antwoord op je vraag). Hierdoor heb je een heldere denkrichting bij het zoeken naar informatie. Hoe scherper je je hypothese formuleert, des te gerichter je je vraag kunt beantwoorden.

   praktijkonderzoek-afbeelding

   Stap 2. Verzamel gegevens

   Verzamel gegevens om je hypothese te toetsen. Dit doe je door middel van databases, enquêtes, interviews of door observatie bijvoorbeeld. Welke manier jij nodig hebt, hangt af van het soort onderzoek dat je doet. Overleg de keuze van toetsen met je begeleider vanuit school.

   Stap 3. Vat gegevens samen

   Je kunt inzicht krijgen in je gegevens door deze samen te vatten. Dit kan bijvoorbeeld door een plaatje te maken, kengetallen te berekenen, of een kwalitatieve samenvatting te maken. Welke manier jij nodig hebt, hangt af van het soort gegevens dat je hebt. Kwantitatieve gegevens lenen zich goed voor een figuur of voor kengetallen. Anderzijds lenen kwalitatieve gegevens zich goed voor een kwalitatieve samenvatting.

   Stap 4. Toets je hypothese

   Gebruik je gegevens om te bepalen of je hypothese klopt of niet. Maak hierbij gebruik van de volgende technieken: een statistische toets, een regressieanalyse of een kwalitatieve toets.

   Stap 5. Pas je hypothese aan

   Tot slot ga je na of je hypothese klopt of niet. Als deze wordt bevestigd, ben je klaar met het beantwoorden van je deelvraag. Als deze (deels) wordt ontkracht, kun je het resultaat accepteren of je hypothese bijstellen. Wanneer je je hypothese bijstelt, moet je vaak ook je gelegde verbanden en/of je probleemstelling aanpassen.

   Wil jij perfect voorbereid beginnen aan je praktijkonderzoek? Schrijf je in voor scriptiebegeleiding bij ScriptieMaster. Volg bijvoorbeeld de workshops interviewen en enquêteren om perfect voorbereid je praktijkonderzoek uit te voeren. Ook voor specialistische hulp bij statistiek (bijvoorbeeld met SPSS) hebben wij specialisten in huis die je graag verder helpen.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00