Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Hoe voorkom je plagiaat?

   Plagiaat is zoals velen misschien wel weten een vorm van fraude. Het voorkomen van plagiaat tijdens bijvoorbeeld het schrijven van een onderzoeksrapport of zelfs jouw scriptie is dus van groot belang. Al meteen vanaf het begin van het schrijven betekent dit dat je nauwkeurig te werk moet gaan. Schrijf bijvoorbeeld bij elke vorm van brongebruik meteen de bron op, citeer en parafraseer zoals het hoort en zorg dat je verwijzingen op de juiste manier gebruikt.

   Scripties bevatten bijna altijd een hele berg aan bronnen. Het is daarom belangrijk dat je de bronnen altijd ergens opslaat, zoals in een apart document of al meteen onderaan jouw onderzoek in de literatuurlijst. Op deze manier vind je bronnen snel terug en hoef je niet bang te zijn dat je er straks eentje vergeet.

   Plagiaat - Afbeelding

   Waar moet je op letten om plagiaat te voorkomen?

   Wanneer je een bron gaat verwerken, heb je twee keuzes. Je kunt de bron citeren of parafraseren. Bij citeren neemt iemand een uitspraak of passage letterlijk over van een ander persoon of andere organisatie. De woorden worden zeer accuraat weergegeven. Een parafrase is een weergave van iemand zijn woorden uitwerkt in eigen woorden.

   De regels die hiervoor staan, staan los van de referentiestijl die je hanteert en hebben te maken met de manier waarop je met bronnen omgaat in je rapport.

   Om een duidelijk onderscheid te maken van de tekst die van jou zelf is en de tekst die uit andere bronnen komt, kun je jouw eigen tekst of de geciteerde tekst markeren. Op deze manier weet je precies wat wel en niet van jou is. Tot slot kun je een opmerking plaatsen bij de stukken tekst waar je nog een bronvermelding moet plaatsen. Zo vergeet je nooit om bronnen toe te voegen aan je literatuurlijst.

   Plagiaat - Afbeelding

   Gevolgen van plagiaat

   Afhankelijk van de ernst en het percentage van het geconstateerde plagiaat kan de examencommissie van jouw opleiding verschillende gevolgen hanteren. Denk hierbij aan de volgende sancties:

   • Berisping

   • Niet mogen deelnemen aan de eerstvolgende gelegenheid waarin er bijvoorbeeld scripties worden gemaakt

   • Het niet meer mogen afmaken van bijvoorbeeld jouw scriptie

   • Uitgesloten worden van het deelnemen aan toetsingen gedurende een maximale periode van twaalf maanden

   Alle sancties zijn vastgelegd in het zogenaamde OER (Onderwijs Examen Reglement) van de specifieke opleiding. Als er plagiaat is gepleegd, wordt de naam van de desbetreffende student altijd vastgelegd in het frauderegister. Wanneer er meerdere gevallen van plagiaat zijn bij dezelfde persoon kunnen er zelf zwaardere maatregelen getroffen worden.

   Plagiaat - Afbeelding

   Een extra steuntje in de rug nodig?

   Wil jij extra hulp bij het schrijven van je scriptie? Bij ScriptieMaster staan er meer dan 170 scriptiebegeleiders voor je klaar om je op verschillende manieren naar dat diploma te begeleiden. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij ScriptieMaster!

   Plagiaat - Afbeelding

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00