Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Abstract

   Een abstract is een zeer korte samenvatting van je hele onderzoek. Op basis daarvan moet jouw lezer precies genoeg informatie krijgen om te kunnen bepalen of jouw onderzoek voor hem interessant is om te lezen. Je abstract moet dus de kern van je onderzoek bevatten. Denk terug aan hoe je je scriptie uitlegde aan je oma in de denkfase: zo basaal maar toch compleet en kernachtig moet jouw abstract ook zijn.

   De structuur van je abstract is cruciaal om de inhoud binnen de woordlimiet te krijgen. Je abstract bevat vier elementen, namelijk je onderzoeksvraag, je onderzoeksmethode, je belangrijkste resulta(a)t(en) en je conclusie en terugkoppeling.

   1) Onderzoeksvraag

   Je opent je abstract met je (beknopt geformuleerde) onderzoeksvraag.

   ‘In dit onderzoek stond de vraag centraal in hoeverre…’

   2) Methode

   Vervolgens geef je aan hoe je die vraag onderzocht hebt. Daarbij baseer je je op de opzet van je methodologie

   ‘Om deze vraag te onderzoeken, zijn proefpersonen geïnterviewd die …’

   3) Resultaten

   Vervolgens presenteer je de belangrijkste resultaten. Waarschijnlijk heb je in je scriptie een lang of meerdere hoofdstukken aan de analyses van je data geweid. Denk er dus goed over na welk resultaat nu het best past als antwoord op je hoofdvraag. Je kunt kiezen voor het meest dekkende resultaat (bijvoorbeeld door de deelvraag te kiezen die het dichtst bij de hoofdvraag ligt) of voor het meest opvallende resultaat (die kan verder van de hoofdvraag afliggen, maar kan wel een belangrijke suggestie geven voor de functie van jouw onderzoek in het onderzoeksgebied).

   Een abstract is vaak te kort om echt nuance aan te brengen. Je kunt nuance wel impliceren door woorden te gebruiken als ‘enerzijds … anderzijds’, ‘het voornaamste resultaat is dat …’ of ‘Opvallend is vooral dat …’

   4) Conclusie & terugkoppeling

   Tenslotte sluit je af met een concreet antwoord op je hoofdvraag. Vervolgens koppel je dat antwoord aan het onderzoeksgebied waarin je je scriptie hebt geschreven. Dat doe je door aan te geven hoe jouw resultaat relevant of interessant is voor dat onderzoeksgebied.

   ‘Uit het onderzoek blijkt dus dat … Daarmee lijkt de nieuwe theorie X een belangrijke bijdrage te leveren aan de dominante opvatting, omdat …’

   Tip:

   • Kijk voor de relevantie terug naar je probleemstelling. Door jouw onderzoeksresultaat daar aan te koppelen, schrijf je je scriptie rond en plaats je jouw onderzoek werkelijk binnen het onderzoeksgebied.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00