Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Aselecte steekproeftrekking

   Een andere naam voor aselecte steekproeftrekking is kans steekproef. Een case is een individueel element of een lid van een groep binnen een steekproef of populatie. Iedere case van de populatie heeft dezelfde kans om te worden opgenomen in de steekproef. Een steekproefkader is de complete lijst met alle cases in de populatie. Wanneer het niet mogelijk is om zo’n lijst samen te stellen, leidt dit automatisch tot een selecte steekproeftrekking. Een steekproef is representatief als de gekozen cases een correcte afspiegeling zijn van de populatie. Wanneer de steekproef representatief is, is het mogelijk om de resultaten te generaliseren. Dit betekent dat de resultaten van het onderzoek van de steekproef ook van toepassing zijn op de gehele populatie.

   Aselecte steekproeftrekking afbeelding - Vrouw denkend achter laptop

   Als er een geschikt steekproefkader is gekozen kan er bepaald worden wat de daadwerkelijke steekproefomvang is. De vier belangrijkste methoden zijn:

   1. Enkelvoudige aselect – elke case in de populatie heft dezelfde kans om in de steekproef te worden opgenomen.
   2. Systematisch – het eerste punt van de steekproef wordt willekeurig gekozen en daarna worden de cases op regelmatige intervallen gekozen.
   3. Gestratificeerd aselect – De populatie wordt opgedeeld in groepen en daarna wordt er een systematische of enkelvoudige steekproef getrokken uit elke groep. De groepen zijn gelijk op basis van relevante variabelen.
   4. Cluster – De populatie wordt afzonderlijke groepen en clusters gedeeld De groepen zijn niet gelijk. Vervolgens wordt er een systematische of enkelvoudige steekproef getrokken uit elke cluster.1

   1 Mark Saunders, Philip Lewis en Adrian Thornhill (2015). ‘Methoden en technieken van onderzoek (zevende editie). Amsterdam: Pearson Benelux

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00